13°C
Mostar 18°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 16°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

14.04.2019 / 20:00 Politika - Inicijativa PDP-a

Pročitajte tekst Rezolucije o BiH koju je usvojio IDU

Pročitajte tekst Rezolucije o BiH koju je usvojio IDU
Foto: Vijesti.ba
Međunarodna demokratska unija (IDU), najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, jednoglasno je usvojila Rezoluciju o BiH.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, koji je prisustvovao sastanku Međunarodne demokratske unije, ističe da je ovo prvi put u istoriji da ova organizacija izglasa rezoluciju koja se tiče BiH.

"Iza ovog teksta Rezolucije o BiH, a na prijedlog PDP-a, svojim glasom stalo je više od sedamdeset svjetskih stranaka, uključujući one najmoćnije – američke Republikance predsjednika Donalda Trampa, njemačke demohrišćane Angele Merkel, britanske Konrezvativce Tereze Mej", kaže Borenović.   
Portal Vijesti.ba je u posjedu dokumenta koji je usvojio IDU. U nastavku pročitajte tekst Rezolucije o BiH:

"Međunarodna demokratska unija (IDU) duboko je zabrinuta zbog situacije u Bosni i Hercegovini, vezano za brojne neregularnosti tokom kampanje i dana izbora 7. oktobra 2018. godine, koje je zabilježila OSCE-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Završnom izvještaju o opštim izborima u Bosni i Hercegovini.

Međunarodna demokratska unija žali zbog zastoja razvoja demokratije, kontinuiranih i rastućih kršenja ljudskih prava i političke represije koja se desila prije, tokom i nakon Opštih izbora.

Stoga, Međunarodna demokratska unija:

OSUĐUJE ucjenjivanje i pritisak na građane tokom predizborne kampanje, neuspjeh nadležnih organa da utvrde nepravilnosti tokom izbornog dana, korištenje javnih resursa u svrhu dobijanja glasova;

OSUĐUJE pristrasno, uz favorizovanje jedne strane, zapaljivo izvještavanje Javnih servisa, čija uloga treba da bude objektivno i tačno pružanje informacija građanima;

ŽALI zbog napada i represije na građane i političku opoziciju, ograničavanja slobode okupljanja, slobode mišljenja i izražavanja;

PODRŽAVA prijedloge za izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile regularne, poštene izbore u demokratskoj atmosferi;

POZIVA da se obezbijede uslovi da javni mediji djeluju nepristrasno, nezavisno i da istinito informišu javnost;

POZIVA da se obezbijede uslovi za efikasno i nezavisno pravosuđe i dostizanje pravde;

POZIVA sve političke aktere da usmjere političke aktivnosti i agendu na rješavanje ekonomskih problema, osiguravajući uslove da građani žive i rade u Bosni i Hercegovini , kao i na borbu protiv korupcije i kriminala".(Vijesti.ba)

Izdvajamo