13°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

14.04.2019 / 17:11 Politika - Teške optužbe

Ahmetović: NB ne postoji, diktator Šepić je sve otjerao

Ahmetović: NB ne postoji, diktator Šepić je sve otjerao
Foto: AA - Vijesti.ba
Sama činjenica da se takozvani kongres Senada Šepića održao u tajnosti sve govori. Miš se sakrio od javnosti zbog straha da bh. javnost ne sazna ko je ustvari Senad Šepić.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba bivši član Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović, komentarišući današnje održavanje stranačkog Kongresa, na kojem je Šepić reizabran za predsjednika, dok je njegov protivkandidat Fuad Kasumović, inače gradonačelnik Zenice, odlučio napustiti stranku nezadovoljan ishodom i načinom glasanja.

Odluku o održavanju Kongresa usvojilo je Predsjedništvo Nezavisnog bloka na sjednici 9. marta, ali prethodnih dana mediji nisu dobili najavu ovog događaja, koji je upriličen u sarajevskom hotelu Hills. Održavanju Kongresa prethodio je buran period u stranci, počev od isključivanja određenih pojedinaca iz članstva, pa do napuštanja cijelih regionalnih odbora.

Ahmetović, koji je ranije isključen iz stranke, tvrdi da Nezavisni blok na terenu ne postoji, odnosno da se i kao politika i kao stranka raspao.

"Demokratske političke partije provedu izbore na terenu od opštinskih organizacija pa do vrha. Prema informacijama koje imam, a one su tačne, jedini izbor po Statutu se proveo za Gradski odbor Zenica, a svi ostali delegati su lično delegirani po prijateljskim i kumovskim linijama, bez prethodnih izbora u opštinskim organizacijama", navodi Ahmetović u razgovoru za naš portal. 

Kako ističe, svrha Kongresa je "pečat koji je Šepiću potreban da troši novac koji se dolazi u stranku".

"Ta cifra je više od milion maraka za četiri godine", otkriva Ahmetović, te dodaje:

"Ako imate na umu da su svi odbori NB iz RS istupili iz stranke, kao i većina iz Federacije, te da su stranku napustili skoro svi kantonalni poslanici, federalni poslanici, na desetine obrazovanih ljudi, među njima i desetak univerzitetskih profesora, to oslikava politiku Senada Šepića".

Ahmetović podsjeća da je nakon oktobarskih izbora zatražio da Šepić podnese ostavku, jer je, kako ocjenjuje, katastrofalno prošao u utrci za člana Predsjedništva BiH.

"Ostavka bi bila demokratski potez i to bi označilo novu politiku u BiH. Na žalost svih onih koji su vjerovali u ovu ideju, Senad Šepić je svojim diktatorskim vođenjem stranke, sve otjerao iz NB. Sve što je vrijedilo, danas nije u NB", smatra naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Fuad Kasumović na današnjem Kongresu doživio je poniženje, a jedini je nakon izbora imao legitimitet da vodi stranku.

"Od njegovog uspjeha u Zenici i koliko-toliko poslanika u kantonima i Federaciji, NB dobija novac od kojeg danas Šepić prima platu od 4.000 KM", kaže Ahmetović, te dodaje:

"Sve ono što je Šepić govorio protiv SDA i Bakira Izetbegovića o potrebi demokratizacije u stranci, kao i niz drugih primjedbi, za neptunu godinu je pokazao da je diktator kojem sujeta nije dozvolila da politički projekat razvije".

Ahmetović navodi da je "SDA demokratičnija u najmanjem mjesnom odboru od onog što je danas napravio Senad Šepić".

"Na ovom što radi i kako djeluje pozavidio bi mu i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un", zaključuje Ahmetović.  


(Vijesti.ba)

Izdvajamo