4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

11.04.2019 / 14:25 Politika - Predsjedavajući Kluba poslanika SDA

Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize

Osmanović: Rasporediti teret migrantske krize
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je izjavio novinarima da je taj Klub bio spreman da učestvuje na sazvanoj vanrednoj sjednici tog doma, koja danas nije održana zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske.

- S obzirom na to da je ozbiljan problem migrantska kriza, očekivali smo da se vodi rasprava i da proisteknu zaključci koji bi doprinijeli tome da se uozbilje sve institucije, odnosno svi nivoi vlasti u BiH. Smatramo da teret migrantske krize treba rasporediti na općine, kantone, entitete i državu  - naveo je Osmanović.

Dodao je da u ovom slučaju, samo neki kantoni i neke općine snose teret migrantske krize, "dok se značajni nivoi vlasti niti budžetski, niti drugim kapacitetima ne suočavaju sa tom krizom".

Izrazio je žaljenje što osim njega, niko od poslanika iz entiteta Republika Srpska nije bio prisutan, napomenuvši da je postojao kvorum za rad, ali nije postojala mogućnost da usvajaju bilo kakve zaključke ili bilo kakve odluke.

- Bez dolaska poslanika iz entiteta Republika Srpska mogla se voditi rasprava, ali ništa nismo mogli zaključiti niti bilo šta usvojiti - pojasni je Osmanović.

Naveo je da je kršenje i zakona i Ustava "da SNSD blokira rad Zastupničkog doma PSBiH i Dom naroda dok se ne izabere Vijeće ministara".

Osim razmatranja situacije u vezi s migrantskom krizom, poslanici su danas trebali razmatrati i Informaciju Kolegija Predstavničkog doma PSBiH o razlozima neimenovanja članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope i mogućim posljedicama.

Osmanović kaže da su posljedice po BiH sigurno velike, te da prije svega “neće imati bilo ko da iznosi i brani stavove  BiH u jednom tako značajnom tijelu“.

- Nakon toliko godina, prvi put nemamo prisutne naše delegate i poslanike. Politički, ekonomski, u svakom drugom segmentu mogu se očekivati negativne posljedice po BiH - smatra  Osmanović.

Upitan gdje su nesuglasice kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, odgovorio je da postoje najveće nesuglasice na relaciji SNSD-SDA i Demokratska fronta u pogledu nepoštivanja zakona i Ustava ove države od strane SNSD-a "da ne podstiče kretanje BiH ka aktivaciji MAP-a".

- Ako je Predstavnički dom ili Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o odbrani, u kojem jasno stoji da sve institucije i svi organi ove države trebaju da rade u tom pravcu kretanja BiH ka euroatlanskim asocijacijama, to je obaveza svih onih koji su izabrani na posljednjim izborima. Očekujemo od SNSD-a da to poštuje, ništa više - naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, dostavljanje nacionalnog godišnjeg plana, nije članstvo u NATO-u.

- Mi smo kod prvog nacionalnog godišnjeg plana zapeli, što ne vidim razloga, jer to je potrebno ovoj državi - smatra Osmanović.

Napomenuo je da je druga stvar koja se pojavila na posljednjem sastanku sa SNSD-om da SNSD očekuje, što nikada do sada nije bilo, da pored predsjedavajućeg ima i tri ministra iz reda srpskog naroda.

To, ističe Osmanović, nikada do sada nije bilo i "ne znam odakle im takva jedna teza".

- Ali cijenim da na sastanku koji će biti održan iduće sedmice, na kojem bi trebali biti predstavnici sve tri političke stranke, ili lideri tri političke stranke, da ćemo iznaći rješenje da se što prije formira Vijeće ministara BiH, a ja bih dodao i Vlada Federacije BiH - kazao je Osmanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi izgradnje Pelješkog mosta, naveo je da je, nažalost, Vijeće ministara, a i Ministarstvo civilnih poslova imalo blokadu od strane kolega iz HDZ-a koji su članovi Vijeća ministara BiH.

- Ono što nisam očekivao, imali smo blokadu od strane pojedinih članova Pravobranilaštva. Mi smo dostavili tužbu koju je Pravobranilaštvo trebalo dostaviti nadležnom Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu. Nije došlo na kolegiju do konsenzusa da se ta tužba dostavi, da se Međunarodni sud za pravo mora o tome izjasni. Prema tome, imamo blokadu visokih funkcinera države BiH da se zaštite interesi države BiH u pogledu slobodnog izlaska na otvoreno more. Ako se izgradi Pelješki most, a mi ćemo još tražiti načina da se to zaustavi, BiH prestaje biti pomorska država - istaknuo je Osmanović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo