18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

10.04.2019 / 20:00 BiH - Direktor IFIMES-a za Vijesti.ba

Bećirović o aferi SOA: Hrvatska postaje trojanski konj Rusije i Kine

Bećirović o aferi SOA: Hrvatska postaje trojanski konj Rusije i Kine
Foto: Vijesti.ba
Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost održalo je u utorak hitnu sjednicu zbog špijunske afere u kojoj je učestvovala hrvatska SOA.

Afera u Sloveniji došla je u centar zbivanja nakon slične afere u BiH u koju je također uključena SOA. Podsjećamo, radi se o aferi vrbovanja pripadnika selefijskog pokreta od strane hrvatskih obavještajaca i diplomata.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane doc. dr. sci. Zijad Bećirović kazao je za Vijesti.ba kako se potvrdilo ono na što je upozoravano ranije - da Hrvatska zoupotrebljava svoje članstvo u vodeđim međunarodnim organizacijama za djelovanje protiv svojih susjeda.

"Nebrojeno puta smo na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) upozoravali, da Hrvatska zloupotrebljava svoje članstvo u EU i NATO, posebno prema državama, koje imaju namjeru da postanu članice te dvije asocijacije. To se posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Hrvatska također usmjerava svoju geopolitičku orijentaciju prema Rusiji i Kini, jer više nije pod monitoringom kao što je bila tokom procesa pridruživanja EU i NATO. Polako postaje „trojanski konj“ ove dvije države unutar EU i NATO", kaže Bećirović.

On podsjeća da je još prije nekoliko godina došlo do upada u sigurnosno-obavještajni i privredni sistem Slovenije od strane pojedinih susjeda, pri tome misleći i na Hrvatsku.

"Pri tome su sudjelovali i pojedini Slovenci, koji obnašaju visoke funkcije u Sloveniji. Dovođeni su poprilično sumnjivi tipovi iz susjednih država (Austrija, Mađarska), a obnašaju visoke pozicije u državnim institucijama, koje su managirale vlasničke dijelove slovenske države u kompanijama, čak su bili članovi uprava banaka, prisilni/sanacioni upravitelji. Čak su doveli navodnog bankarskog eksperta iz Austrije, za kojeg se na kraju ispostavilo da ima samo završenu osnovnu školu. A taj Austrijanac je donosio brojne ključne odluke o sudbini slovenskih banaka i dugovanja/potraživanja", kaže on.
 
Bećirović dodaje kako je Slovenski sigurnosno-obavještajni sistem poprilično ranjiv.

"Hrvatski sigurnosno-obavještajni sustav sastoji se od obavještajnog nadzemlja (zvaničnog dijela) i obavještajnog podzemlja. SOA je kapilarno prisutna u Bosni i Hercegovini i regiji. SOA se vodi time, da mora opravdati djelovanje svojih političkih struktura, odnosno opravdati sve ono što radi hrvatski politički vrh. Djeluju, poprilično agresivno", pojašnjava direktor IFIMES-a.
 
Na pitanje može li EU utjecati na djelovanje Hrvatske i pomoći ugroženim zemljama, Bećirović odgovara da Sloveniji u pogledu sigurnosno-obavještajnog sistema EU ne može puno pomoći jer se radi o nadležnosti država članica.

"Međutim, EU može svojim odnosom prema Hrvatskoj nju na takav način disciplinirati. Isto mogu uraditi i SAD. Slovenija mora reformirati svoj sigurnosno-obavještajni sistem. Stanje u Slovenskoj obavještajnoj agenciji (SOVA) u posljednje dvije godine je takvo da su više bili u štrajku nego što su radili. Situacija u policiji nije zadovoljavajuća. Tadašnji premijer Miro Cerar umjesto rasipničkog trošenja novca za bodljikavu žicu prema Hrvatskoj, da bi se navodno zaštitio od migranata/izbjeglica bilo bi puno svrsishodnije da je taj novac investirao u sigurnosno-obavještajni sistem, jer bi mu se ta investicija višestruko pozitivno vratila, a građani bi bili sigurniji", mišljenja je Bećirović.

Bećirović na kraju ističe kako bi se uskoro mogli suočiti s još jednim problemom, jer Hrvatska preuzima presjedavanje Evropskom unijom.
 
"Zabrinjava činjenica da će uskoro Hrvatska predsjedavati EU, a nalazi se pod brojnim hipotekama što može predstavljati slučaj da će period hrvatskog predsjedavanja EU biti izgubljen za države regiju", zaključio je Zijad Bećirović.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo