18°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

10.04.2019 / 18:25 Politika - Stranačke delegacije

Čović i Izetbegović o vlasti, izbornom zakonu, DF-u, trećem entitetu i kanalu, Mostaru

Čović i Izetbegović o vlasti, izbornom zakonu, DF-u, trećem entitetu i kanalu, Mostaru
Foto: Vijesti.ba
U Mostaru je okončan sastanak delegacija SDA i HDZ-a na kojem je razgovarano o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH.

Stranački predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović konstatovali su da je napravljen iskorak u tom pogledu.

"Čini mi se da je došlo vrijeme da ubrzano rješavamo pitanja koja razvlačimo pet ili šest mjeseci, a koja mogu vidno destabilizovati neke odnose i navući potpuno lošu sliku o BiH, poput toga da nećemo imati predstavnike u evropskim institucijama samo zbog toga što nismo formirali vlast ili nismo u stanju donositi odluke", poručio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare nakon sastanka, te dodao da će današnji sudionici sastanka razgovore nastaviti i na radnom ručku.

Čović je rekao je potrebno razgovarati i sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om, kako bi se dogovorila raspodjela resora u Vijeću ministara BiH i učinilo sve što je nužno da bi se napravio iskorak.

Kada je u pitanju formiranje Vlade FBiH, Čović je naveo da partneri moraju zajedno tražiti rješenja kako bi se napravila reformaska agenda.

"Što se tiče HDZ-a BiH, prva tačka u toj agendi će biti izborno zakonodavstvo koje će uvažiti potrebu legitimnog izbora predstavnika u Predsjedništvu BiH i Domu naroda, te Grad Mostar, jer su naredne godine lokalni izbori. Oko toga smo napravili i neke zaključne za sebe", rekao je Čović.

Kako je istakao, bilo je govora i o dinamici i tome kako bi se određene stvari u Vladi FBiH trebalo da promijene, te o reorganizaciji same strukture Vlade FBiH.

"Takođe, jedna od tačaka bilo je naše povjerenje ili nepovjerenje. Recimo, juče nikoga iz SDA nije bilo na mostarskom sajmu, pa smo i to pokušali malo pojasniti. Imam osjećaj da ponekad imamo malo šumova u komunikaciji, pa se nekada osjeti, kada ja ne dođem na bajramski prijem u Sarajevo, da to radim svjesno, organiozovano, a ne ulazimo u detalje ili obrnuto, sada kada neko ne dođe na sajam u Mostaru, da je opet neka poruka. Mislim da snažnijom iskrenom komunikacijom trebamo vratiti to povjerenje", konstatovao je Čović, prenose Vijesti.ba.

Što se tiče NATO integracija, Čović je potcrtao da su vitalni prioriteti HDZ-u i HNS-u euroatlantske integracije.
"Na bilo koji način stavljati to pod upitnik, nije fer i nije korektno", rekao je Čović.

Bakir Izetbegović je nakon sastanka kazao kako je zadovoljan održanim sastankom, te je potvrdio kako će se već naredne sedmice održati sastanak između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

"Vjerujem da ćemo imati sastanke koJi se tiču podjele resora u Vijeću ministara, već danas imamo sastanak u Sarajevu na nivou zamjenika predsjednika stranaka SDA i SNSD-a, tako da idemo korak po korak. Ostat će još uvijek nedefinisano pitanje aktivacije MAP-a za članstvo u NATO-u, nadam se da ćemo i tu naći rješenje i da ćemo konačno biti u situaciji da formiramo Vijeće ministara i da spriječimo jednu krizu koja očigledno dobija svoju fizionomiju", kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju nivo Federacije BiH, Izetbegović je istakao kako HDZ insistira na Izbornom zakonu.

"HDZ insistira na tome da se vrlo jasno i precizno definiše rješenje Izbornog zakona, koje bi ispoštovalo odluku Ustavnog suda. Ta se stvar mora uraditi, ali paralelno s njom treba se riješiti i pitanje presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje su stare već skoro deceniju. To su stvari koje mi nismo uspjeli riješiti u posljednjih sedam godina, ne moramo ih riješiti ni za sedam dana, ali mislim da možemo nagovijestiti da možemo napraviti rješenje koje će trasirati put da se to u parlamentima i usvoji", smatra Izetbegović.

On je dodao kako je uvjeren da je danas napravljen jedan iskorak u pitanjima formiranja vlasti na državnom i federalnom nivou, te se složio s Čovićem da su imali jedan "neobično iskren razgovor kakav do sada nisu imali".

"Kazali smo neke stvari i vidjeli da tu ima bespotrebnih nesporazuma. Potrebna nam je jedna frekventnija komunikacija i jedan iskreniji nastup u odnosu jednih na druge. Razgovarali smo i o nekim vrućim temama; oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, kanala Herceg-Bosna... Zadovoljan sam odgovorima koje sam dobio. Od strane HDZ-a sam dobio odgovor da HDZ ne kani praviti treći entitet i da ih, kao što oni kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ih ponovo okrenuti u tom smjeru. Što se tiče same televizije Herceg-Bosne, ona odavno postoji. Imamo 100 kanala, pa evo i ovaj 101. On nije novoformiran nego je to jedan stari kanal", kazao je Izetbegović.

O trećem entitetu i TV Herceg Bosne

Na sastanku u Mostaru SDA i HDZ su među ostalim razgovarali i o “oživljavanju Herceg-Bosne“ te RTV Herceg-Bosne.

''Treći entitet može napraviti samo neodgovorna politika Bošnjaka'', rekao je Čović. Dodao je kako je netko Sabor Hrvatske zajednice Herceg Bosne predstavio u oživljavanje Herceg-Bosne.

''Ovih dana smo vidjeli komentare da netko oživljava RTV HB, a ja vam kažem da ona postoji već 20 i nešto godina'', rekao je Čović.

“Razgovarali smo i o nekim vrućim temama; oživljavanja Herceg-Bosne, trećeg entiteta, kanala Herceg-Bosna... Zadovoljan sam odgovorima koje sam dobio. Od strane HDZ-a sam dobio odgovor da HDZ ne kani praviti treći entitet i da ih, kao što oni kažu, jedino neka loša bošnjačka politika može ih ponovo okrenuti u tom smjeru. Što se tiče same televizije Herceg-Bosne, ona odavno postoji. Imamo 100 kanala, pa evo i ovaj 101. On nije novoformiran nego je to jedan stari kanal", kazao je Izetbegović.

O frustracijama zbog DF-a

Dragan Čović, lider HDZ-a i Bakir Izetbegović, prvi čovjek SDA na press konferenciji u Mostaru govorili su o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH, te o saradnji sa Demokratskom frontom.

Dragan Čović je kazao da u HDZ u dobroj vjeri ulaze u dogovor o vlasti na nivou BiH.

"DF nije bila tema s tog aspekta. Mi u dobroj vjeri ulazimo da dogovorimo vlast na razini BiH sa SDA i partnerima. SNSD-om i njihovim partnerima. Ko će biti partneri njima - to nas ne interesuje. Za mene ne postoji četvrti partner. Ko će biti u paketima i resorima - nije moja stvar", poručio je Čović, prenosi N1.

Bakir Izetbegović je kazao da nije problem u DF-u i HDZ-u.

"Problem je to što kompletan hrvatski korpus gleda na to kao HDZ. Ima frustracija koju ne možemo gurnuti pod tepih. Imate blok koji predstavlja četvrtinu stanovništva, oni koji ne žele da se svrstaju u ova tri segmente. To dvoje nije lako uskladiti, ali to je naša stvarnost", poručio je Izetbegović.

"Dejton je balans etničkog i građanskog. Valja nam naći kombinaciju. Bili smo blizu. Aprilski paket je bio skoro usvojen. Sa sadašnjim iskustvima - mnogi bi ga sada prihvatili. Sazrijevamo dakle", kazao je Izetbegović.

Njih dvojica su također razgovarali o resorima na nivou BiH. Čović je kazao da je neodgovorno govoriti o tome bez treće strane.

"Morat ćemo sjesti svi zajedno i dogovoriti mehanizam. Dogovorit ćemo se za sat-dva-tri, uvijek će biti nezadovoljnih, ali na kraju svi budu zadovoljni", dodao je Čović na ovu temu.

Izborni zakon i Mostar

Pitanje izmjena Izbornog zakona BiH i izbora u Mostaru bile su jedna od tema razgovora delegacija SDA i HDZ-a BiH na današnjem sastanku u ovom gradu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je da će izborno zakonodavstvo biti prioritet prilikom formiranja federalne Vlade.

"Ne možemo dozvoliti da dođemo u novi izborni ciklus, koji je naredne godine, a da ne riješimo pitanja koja je Ustavni sud postavio pred nas, kao i sva druga pitanja, ali primarno ona koja je, ponavljam, Ustavni sud stavio pred nas. To su pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Dom naroda i pitanja Grada Mostara. To je za mene prioritet", potcrtao je Čović, te dodao:

"Za mene je nezamisljivo da uđemo u iduću godinu, a da nismo napravili promjene Izbornog zakona da se izbori u Mostaru održe", rekao je Čović prenose Vijesti.ba.

U tom duhu, dodao je, HDZ BiH je na današnjem sastanku ponudio SDA-u određeni način, odnosno tehniku kako doći blizu rješenja.

"To je pitanje primarno ova dva naroda, odnosno ove dvije političke stranke. Razgovarali smo o tome da delegiramo po jednu ili dvije osobe iz stranačkih delegacija, koje će paralelno, dakle dok mi radimo na drugim stvarima, pokušati doći blizu rješenja", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Kako je istakao, okvir rješenja je jednostavan i ranije je bio prepoznat.

"Za nas je to legitiman izbor hrvatskih predstavnika. Za to postoji stotine modela i rješenja. Suština je u tome da nikada više niko u ime hrvatskog naroda neće moći birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda", poručio je Čović, te dodao:

"Čini mi se da i danas kroz ove razgovore vidim rješenje. Da li je ono za mjesec, dva ili tri mjeseca, ali svakako u ovoj kalenadarskoj godini, jer je naredna godina izbora godina".

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović mišljenja je da je prilikom izbora članova Predsjedništva BiH indirektni model realna šansa, prenose Vijesti.ba.

"Kada je u pitanju Grad Mostar, bili smo jako blizu. Imamo zabrinutost bošnjačke strane u vezi sa dodjelom gradskog građevinskog zemljišta. Tu stvar treba riješiti i onda smo otvorili prostor da se iznađe definitivno rješenje", konstatovao je Izetbegović.

Kako je rekao, SDA i HDZ BiH su o svim ovim temama uvijek bili blizu rješenja.

"Sa iskustvima i odgovornošću, s obzirom na krizu koja se nagovještava, mislim da ćemo ovaj put naći rješenja, samo ne tako brzo kao što to očekuje hrvatska strana. Uvjeren sam da u roku od par mjeseci možemo naći rješenja", zaključio je Izetbegović.

Izetbegović odgovorio na Dodikove optužbe

Komentarišući optužbe koje je na račun SDA juče uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović je rekao da se radi o besmislicama i budalaštinama, koje nažalost dio ljudi u BiH može ozbiljno shvatiti.

"Dodik sve ono što radi i planira da radi, za to optuži drugu stranu. Ovaj put konkretno SDA. Ako oni rade na tome da od entitetske policije prave neku paravojsku, onda će nas optužiti da mi pravimo mobilizaciju. Od toga zaista nema ništa", rekao je on, te dodao:

"Mi se oslanjamo na Oružane snage BiH, oslanjamo se na garante Dejtonskog sporazuma i oslanjamo se na NATO".

Prema njegovim riječima, sve što Dodik bude radio, on će optužiti drugu stranu.

"Zaustavljaće ovu zemlju u njenim integracijskim procesima i onda će reći da imamo krize, da je ova zemlja neuspjeli pokušaj, da se moramo razići itd. Imamo čovjeka koji predstavlja ovu zemlju, koji je suveren BiH, a koji govori o tome da se ona treba podijeliti. Zaista jedan čudan odnos od strane Dodika, na koji se mi nažalost pomalo navikavamo. Ili će on riješiti sve te krize koje sam zakuha, pa će onda svi biti zadovoljni što nema te krize", smatra Izetbegović.

Kako je istakao, Dodik majstorski igra neke svoje igre, ali je vrijeme da se to prozre.

SDA, potcrtao je njen predsjednik, traži da se u BiH provode zakoni, između ostalih, Zakon o odbrani, te prateći akti i dokumenti, koji su ranije usvojeni.

"Ne možemo se predomišljati u odnosu na ono što smo u Dejtonu prihvatili. Prihvatili smo RS i ne kažemo: 'Mi smo se sada predomislili, neće biti RS'. Oni su prihvatili kontinuitet BiH i nema dovođenja u pitanje njenog teritorijalnog integriteta, na način kako to radi Dodik. Nema crtanja karata. Prije par decenija neki su crtali karte, odveli su narode u rat i sebe u haške ćelije. Preporučio bih svakome da se ostavi takvih rabota", kategoričan je Izetbegović.

Čović: NATO nije prepreka za formiranje Vijeća ministara

Na novinarsko pitanje da li će NATO integracije biti prepreka za formiranje Vijeća ministara BiH, predsjednik HDZ-a BiH smatra kako to neće biti slučaj.

"Imamo različite stavove. SDA i HDZ tu misle isto. Posljednjih četiri ili pet godina čak intenzivno radimo u vezi s tim. Srpska strana u BiH, takođe transparentno i vrlo jasno govori da je za njih takvo nešto neprihvatljivo. Istina, u prvoj fazi aktiviranja MAP-a imali smo dogovor, u nekom vremenu prije. Mi ćemo morati tražiti neko rješenje", poručio je Čović.

Kako je istakao, izjava koju su nedavno usaglasili predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH o formiranju vlasti na nivou BiH trebalo je da otkloni to rješenje na način da se "na toj temi danas niko ne osjeća poraženo u dogovaranju za Vijeće ministara BiH, a da osiguramo protočnost ključne ideje".

"Ona se ne može zaustaviti u svakoj varijanti. Sada je samo pitanje tehnike kako to napraviti, a da nijedna strana ne bude favorizovana. Tu imamo oštre stavove i lično sam zagovornik ideje da iz toga što prije izađemo. Zato sam i zagovornik da što prije napravimo Vijeće ministara i da napravimo normalan put kada je riječ o tom dijelu integracija", rekao je Čović.

Mišljenja je da vješta politika ne bi smjela zaustaviti te procese."Mislim da ćemo, nakon prvih razgovora oko resora, kada tri partnera budu sjedila, i to pitanje riješiti u hodu i nastaviti dalje", konstatovao je Čović.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo