8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

09.04.2019 / 16:04 BiH - Sajam u Mostaru

Političke poruke: Od granica, preko saradnje do teških optužbi

Političke poruke: Od granica, preko saradnje do teških optužbi
Foto: Vijesti.ba

I ove je godine na sajmu u Mostaru bilo vieš politike nego biznisa. Upućene su brojne političke poruke, od onih za unutrašnje do oniz za regionalne potrebe.

Dan je počeo sastankom Dragana Čovića i Aleksandra Vučića i razgovorima o saradnji BiH i Srbije i njenom daljem unapređenju, pitanjima EU integracija, te ekonomskoj saradnji.

Odnosi Srba i Hrvata

Na pitanje novinara o tome da li je bilo riječi o NATO integracijama, Čović je poručio da su to teme "kojima ćemo se baviti dugo vremena ispred nas".

"Kada je u pitanju taj dio, mi do kraja uvažavamo interese Srbije i poštujemo volju izvršne vlasti u Srbiji kada je u pitanju taj dio integracija", kazao je Čović.

Novinare je zanimao stav kako Čovića, tako i Vučića, o tome zašto u na Sajmu u Mostaru danas nema predstavnika bošnjačkog naroda. No, prije odgovora na to pitanje, Vučić se obratio novinarima riječima: "Čekajte ljudi, ja nisam ništa rekao", što je izazvalo smijeh prisutnih.

Vučić je rekao da je sa Čovićem je razgovarao i o odnosima Srba i Hrvata.

"Bez obzira na teško istorijsko naslijeđe i razlike u stavovima oko onoga što se u prošlosti zbivalo, mislim da je važno da gradimo budućnost ne samo u miru i stabilnosti, već i u sve boljem razumijevanju i sve bližoj saradnji. To isto želimo i sa Bošnjacima, ja sam se nadao da ću danas imati priliku i sa njima da razgovaram. Ja se ne miješam u unutrašnje stvari BiH“, kazao je Vučić.

Novinare je zanimalo kako Čović komentariše nedolazak članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

„Tražili su dodatno da protokoliramo dolazak i gospodina Zvizdića i Džaferovića, jučer su otkazali. Nešto slično se desilo i prošle godine, upravo na isti dan kad smo trebali imati ove sastanke, gospodin Zvizdić je otkazao. Sutra će ovdje biti gospodin Izetbegović, pa ga pitajte. Ja mislim da je to loša poruka, jer mi upravo ovdje na Sajmu u Mostaru moramo pokazati tu dimenziju jačanja odnosa u BiH, koji su danas na mnogim iskušenjima. S te strane mi je žao, ali Bože moj, to je njihov izbor - rekao je Čović.

Vučič komentirao Dodika

"Sljedeći put ne iznosite konstatacije, molio vas da to činite kada držite konferenciju za novinare. Nemam ništa protiv toga. Ako me pitate šta Srbija misli o promjeni granica na Balkanu, smatramo da je veoma važno da svi poštuju teritorijalni integritet Srbje i Srbja poštuje teritorijalni integritet svih ostalih. Tako je bilo, nadam se da će tako i ostati. Zato sam smatrao nedoličnim ijave pojedinih političara iz BiH koji su rušili teritorijalni integritet Srbije u uvjerenju da samo Srbija bude oštećena. Smatram da je to loša poruka i mislim da niko ni na koji način ne treba da ruši ničiji integritet", kazao je Vučić.

Što se tiče odnosa prema BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Sjevernoj Makedoniji, Vučić je kazao kako Srbija nema nikakve pretenzije, želje niti bilo šta slično.

"Što se tiče saradnje s Miloradom Dodikom, kao predsjedavajućim Predsjedništva BiH, naša saradnja je u interesu i BiH i RS-a, sa strane Srbije je uvijek bila dobra i vjerujem da u budućnosti može da bude još bolja. Mislim da niko nije imao problema zbog dobre saradnje Srbije i RS-a. Naprotiv, to i naša trgovinska razmjena na najbolji način govori", kazao je Vučić.

Kada je u pitanju granica sa BiH, Vučić je podsjetio na jednu, kako je rekao činjenicu, da kada su u Sarajevu dogovoreni principi na kojima bi trebalo da se riješi i tri posto granice između dvije zemlje, i da se potpiše taj ugovor i da se završi priča o granici između Srbije i BiH, ono što je tada prihvaćeno, kasnije su, prema Vučićevoj tvrdnji, neki odbacili i rekli da se to ne može završiti za ručkom.

"Ja sam rekao dobro. Ako ne može za ručkom, hajde onda za večerom, ako ne može ni za ručkom ni za večerom, hajdemo na sastanku ili na bilo koji način, ali od tada nismo imali napretka. Pored mene je Dragan Čović, tada je bio i Mladen Ivanić, obojica mogu da potvrde da sam uradio sve što je bilo dogovoreno, ali nažalost to nije bilo dovoljno, i onda je došlo do promjene stavova. Ja se ne nerviram zbog toga, smatram da i dalje treba da razgovaramo kako bi našli rješenje za naše probleme. Ja ne vidim probleme unutar stvari u BiH i ne želim ni na koji način da se miješam", kazao je Vučić.

Vučić je na kraju rekao da se to "neki" odnosi na Bakira Izetbegovića, s kim je tada razgovarao, i da nema namjeru da to krije.

Dodika sramota

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Mostaru je, nakon otvaranja Međunarodnog sajma privrede posjetio Sabornu crkvu Svete trojice.

Dočekao ih je vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Dodik je u braćanju novinarima rekao da ga je ''sramota što je sa Komšićem i Džaferovićem u Briselu davao bilo kakva obećanja'' komentarišući zastoj u formiranju vlasti na državnom nivou.

Dodik je poslao oštre poruke Stranci demokratske akcije optuživši je za onemogućavanje implementacije izbornih rezultata.

''SDA misli da ima neku pametnu politiku onemogućavanja implementacije izbornih rezultata. Cilj im je da zadrže podobne Srbe na različitim pozicijama. Ide period u kojem se imenuju ljudi u agencijama. Obična laž koju dobijamo od Izetbegovića. Nas ne zanima njihovo stalno političarenje, jaukanje i prikazivanje sebe kao višeg vrijednog. Republici Srpskoj pripada mjesto predsjedavajućeg i tri ministra'', kazao je Dodik u Mostaru danas, prenosi N1.

Potom je govorio o poziciji predstavnika Srba u pregovorima o formiranju vlasti u BiH.

''Mene je sramota što sam s Komšićem i Džaferovićem u Briselu davao ikakva obećanja. Mi imamo našu poziciju, tražim da se Srbi zastupaju onako kako kaže Ustav. Dramatične stvari, tražite status kandidata u EU, a niste u stanju da ispunite rok u Vijeću Evrope. BiH je propala zemlja, to je jasno svakom osim međunarodnih igrača. Ne pripadamo ovoj ekipi ljudi. Ja jesam član Predsjedništva, ali predstavljam političku volju i politički projekat koji se zove Republika Srpska'', dodao je on.

Optužbe o naoružavanju

Nakon što je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posjetio Sabornu crkvu Svete trojice, Dodik je, na pitanje novinara, rekao da je upoznao Vučića da su se u Mostaru u posljednja tri mjeseca u dva navrata održavali sastanci SDA, na kojima su prisustvovali svi predstavnici mjesnih organizacija te stranke iz tog područja.

Na te sastanke, kako navodi Dodik, dolazili su i "predstavnici obavještajne zajednice i SDA-ove bezbjednosne komisije koja ovdje organizuje da se popišu svi vojno sposobni pripadnici Bošnjaka, da se tačno napravi njihova profilacija u smislu gdje su bili, šta su radili u toku prošlog rata, a oni koji nisu vojno obučeni da se vidi na koji način bi mogli da se pripreme za neke, po njima, eventualnosti".

Tome treba dodati, nastavlja Dodik, da su fabrike oružja i municije u FBiH, „koje su pod direktnom kontrolom Bošnjaka, odnosno SDA, povećale svoju nekontrolisanu proizvodnju oružja i municije“.

- I to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji kako za „ne daj Bože“ nešto proizvodi. Dakle, Vijeće ministara njima treba upravo da to propusti, jer je veoma jasno da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije išta proizvodi mimo naloga koji daju Oružane snage BiH ili konkretnog komercijalnog ugovora sa inostranstvom koji se mora predočiti vlastima kako bi se dala saglasnost - poručio je Dodik, te dodao da „oni idu dalje i govore o tome kako je, navodno, Srbija spremna da se vojno angažuje u dijelu Kosova.

To je, ocjenjuje Dodik, samo „njihovo potpirivanje tenzija među ljudima“.

- I sad je jasno kakav je njihov plan - oni žele da zadrže Srbe, njima podobne u Vijeću ministara kako bi mogli da puste njihove fabrike namjenske industrije da rade, i kako bi dozvolili da njihova obavještajna služba nesmetano i dalje prati i kontroliše zvaničnike i Srbije, i RS-a. To je nešto što ćemo morati da raščistimo veoma brzo - navodi Dodik.

Na pitanje novinara trebaju li se zabrinuti građani BiH, Dodik je kazao - „naravno da postoji zabrinutost te vrste“.

- Geneza tog problema je daleka, ona polazi još do onda kada je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u RS-u, a u FBiH ostavila šest. Na to smo ukazivali, a sada vidimo da postoji ilegalni plan proizvodnje oružja i municije u fabrikama, ili takve informacije dolaze kod nas, i mi tražimo da se to samo provjeri je li istina. Ja bih volio da nije istina, ali dolaze informacije sa veoma ubjedljivih mjesta da se upravo o tome radi - zaključio je Dodik.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo