23°C
Mostar 29°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C
Powered by Dark Sky

07.04.2019 / 19:58 BiH - Politički analitičari za Vijesti.ba

Obostrani zamor: Priča o BiH u EU još će dugo trajati

Obostrani zamor: Priča o BiH u EU još će dugo trajati
Foto: Vijesti.ba
Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn pred kraj marta boravio je u službenoj posjeti BiH, gdje je s najvišim državnim zvaničnicima razgovarao o reformama i procesu EU integracija.

Osim sa članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Vijeća ministara BiH, Hahn se sastao i s predstavnicima političkih stranaka. A iako se to očekivalo, na tom sastanku ipak nije potpisana zajednička izjava jer nije bila prihvatljiva svim političkim opcijama.

Analitičari su mišljenja da posjeta Hahna, koji je još jednom apelovao na bh. političare da što prije konstituišu vlast na državnom i federalnom nivou, nije polučila očekivane rezultate. Pozitivnim ocjenjuju komesarovu najavu dolaska u našu zemlju nezavisnog pravnog eksperta EU i njemačkog sudije Reinharda Priebea, te jasna upozorenja bh. političarima zbog davanja garancije Kinezima za kredit za izgradnju Bloka 7 u Tuzli.

Terzić: Priča o BiH u EU trajat će još desetljeće

Politički analitičar Almir Terzić u razgovoru za Vijesti.ba primjećuje kako je više nego očito da se EU ne snalazi na prostoru Zapadnog Balkana, te da je Hahnovom posjetom još jednom pokazana sva nemoć i pogubljenost politike EU.- Dok EU pokušava deklarativnim izjavama, nekim mapama puta, reformskim agendama i sličnim da labavo veže države Zapadnog Balkana za sebe, Rusija i Kina svoj utjecaj rade na konkretan način - investicionim ulaganjem na tom prostoru. A, kada se jednom ovlada ekonomijom, kompanijama, infrastrukturom, veoma je to teško promijeniti - rekao nam je Terzić.

Prema njegovim riječima, mi u BiH suviše se nadamo i očekujemo od Brisela koji je zapravo samo birokratsko sjedište.

- Političari u BiH trebaju da se ugledaju na predsjednika SrbijeAleksandra Vučića koji daleko pametnije i svrsishodnije radi u interesu Srbije. Za državu, u ovom slučaju BiH, lobira se u Berlinu, Parizu, za neke stvari u Rimu, Madridu, pa i Varšavi i drugim centrima EU, jer niti će Hahn, niti Mogherini donijeti čarobni štapić i promijeniti stvari u korist BiH ili Zapadnog Balkana - konstatuje Terzić.

Stoga je i ovu novu posjetu Hahna našoj zemlji okarakterisao istom kao i sve druge do sada - protokolarnom, bez sadržaja i konkretnih aktivnosti.

Mišljenja je kako postaje sve više iritantno da iz Evropske komisije insistiraju na jačanju vladavine prava u BiH, iako ne vide da je prisutna totalna anarhija, a da zapravo oni svojim ponašanjem ne čine ništa kako bi i domaćim predsjednicima stranaka ukazali na poštivanje institucija u kojima rade i djeluju.

- Evropska komisija ustanovila je praksu da se razgovori i dogovori obavljaju mimo institucija. Stoga smatram da je komesar, ako je već želio da razgovara s predsjednicima stranaka, to trebao učiniti u zgradi Parlamentarne skupštine BiH i to okupiti samo one koji imaju kapacitet, koji su parlamentarni na razini insititucija BiH. Širenje nekakvog spiska na pozivanje svega i svakoga neće dovesti ni do kakvih rješenja - naglašava Terzić.

Fokus, nastavlja naš sagovornik, treba biti na onim strankama koje imaju kapacitet da mogu i trebaju nešto uraditi i promijeniti.

Ocjenjuje mudrim potezom što su pojedini predsjednici političkih stranaka odlučili da ne potpisuju nikakve nove izjave.

- Kakve koristi imaju građani BiH od izjava i gomilanja zaključaka bez obaveza i rezultata? Licemjerno je da se u uslovima gomilanja presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strasbourga, kojim se utvrđuju brutalna kršenja ljudskih prava u BiH, razgovara o usvajanju strategija i pravilnika - ističe Terzić.

Poručuje da bez rješenja ključnog, političkog pitanja - izmjene Ustava BiH - zemlja neće i ne može naprijed.

- Pokazalo se da je Reformska agenda samo puki birokratski dokument koji niti je donio boljitak, niti investicije, niti napredak. Čak štaviše, mnoge stvari su se vratile korak unatrag. Imamo nove akcize i namete na budžet građana, a niti jednog kilometra autoputa od toga - dodaje naš sagovornik.

Osvrnuo se i na Hahnove najave da Evropska komisija ima ambiciju do kraja maja objaviti mišljenje o zahtjevu za prijem BiH u stalno članstvo EU, ali pod uslovom da vlast na državnom i federalnom nivou bude konstituisana.

- Mislim da i u slučaju iskazivanja opredjeljenja o kandidatskom statusu Evropska komisija kroz politiku svojih komesara pokazuje nedosljednost. Od toga kada će BiH dobiti vlast, važnije je ono kakva će ona biti? Ko će imati koristi od vlasti ako ona neće raditi, ako će biti stalna politička trvenja, neslaganja, bojkotovanja jednih drugih - pita se Terzić.

Upozorava da puko popunjavanje fotelja bez vizije i misije već više od decenije, od momenta propasti Aprilskog paketa ustavnih amandmana, urušava državu BiH.

- Bez jasnih zahtjeva za punom vladavinom prava, jasnih rezultata borbe protiv kriminala i korupcije, nema pomaka naprijed. Mi već neko vrijeme imamo privatne vlade i ministarstva, institucije. Ako to nije alarm za uzbunu, ne znam šta još treba da se desi?! Osim ovoga, izbori za Evropski parlament su u maju, a poslije njih ide izbor nove Evropske komisije i komesara. Male su šanse i mogućnost da se u kombinaciji jednog i drugog desi da BiH ove godine dobije kandidatski status - poručuje Terzić.

A i da se to kojim slučajem desi, dodaje, on neće ništa, ali baš ništa promijeniti.

- Jer, sve države Zapadnog Balkana će od ove godine imati otvorena poglavlja, što Albanija i Makedonija očekuju od 1. jula, tako da će trebati možda i godine da BiH dostigne njihov nivo iz 2019. A, dovoljan podatak je da Albanija od kandidatskog statusa do početka otvaranja poglavlja o punopravnom članstvu čeka pet godina. Stoga je priča o BiH u EU ona koja će trajati još desetljeće - mišljenja je analitičar Terzić.

Huskić: BiH ide smjerom koji odstupa od EU

I politički analitičar Adnan Huskić mišljenja je da su se tokom Hahnove posjete mogle čuti uglavnom uobičajene poruke.- S jedne strane se ponavljaju standardne priče koje nisu neočekivane, u smislu šta BiH treba da uradi, tu postoje neki jasno definirani stavovi EU, ništa izvan onoga što smo već ranije čuli. Međutim, s druge strane, pokazalo se da je ta neka snaga ili potencijal koji je EU imala da utječe na procese, postao na neki način, ne mogu reći beznačajan, ali nije više te težine kakav je nekada bio. To se vidi i iz ponašanja političara na sastanku s Hahnom - kaže Huskić za Vijesti.ba,

Navodi kako je ono što se sada često podvlači dolazak Priebea, da se vidi da li će njegov dolazak pokrenuti neke stvari.

- Posebno zato što je način na koji je Evropska komisija radila po pitanju analize vladavine prava u njegovim ranijim misijama, zaista bio mnogo konkretniji u smislu identificiranja neuralgičnih tačaka i potencijalnih koraka za unapređenje iste - smatra Huskić.

Ističe kako će dosta zavisiti i od toga kakva će uopšte dalja dinamika proširenja biti imajući u vidu sve one stvari o kojima stalno pričamo; izbori za Evropski parlament, potencijalna nova konfiguracija i odnos snaga u Evropskom parlamentu, naglašena potreba da se definiše dalji kurs razvoja EU, koji posebno potencira Francuska prije nego što se počne pričati o svim drugim pitanjima.

- To pokazuje na neki način i input i da ta neka gravitacijska snaga EU slabi, tako da se došlo, mislim da je to Hahnova posjeta i najviše pokazala, da je nastupio taj neki obostrani zamor i sa naše, a i sa evropske strane, što nije nikako dobro - dodaje naš sagovornik.

Međutim, nastavlja, ne može se protiv objektivnih okolnosti.

- Tu treba sačekati da vidimo kako će se dalje razvijati situacija, te da li možemo računati da negdje u toku 2019. ili početkom 2020. godine, sa nekim malo snažnijim ili drugačijim pristupom, i u politici izvršenja EU i u BiH kao takvoj, dobijemo kandidatski status - ističe on.

Kada su u pitanju Hahnova upozorenja bh. političarima zbog davanja garancije Kinezima za kredit za izgradnju Bloka 7 u Tuzli, Huskić kaže kako se ovdje sada jasno pokazuje da se BiH kreće određenim smjerom kojim se najviše odstupa od onoga što je norma EU.

- Međutim, čini mi se da i u tom smislu se barem do sada pokazalo da mi radimo stvari idući ka nekakvom, ili vodeći se prije svega nekim kratkoročnim ili srednjoročnim ciljevima. Ali s druge strane, zaista je teško argumentirati zbog čega bh. vlasti da prate jednu politiku sa jednom upornom i učestalom pojavom poruka koje govore o tome da proširenja dalje neće biti, da je budućnost BiH i cijelog Zapadnog Balkana upitno sa ovakvim odnosom snaga - kaže Huskić.

Smatra da se ova situacija s Blokom 7 i garancijama koje je dala Vlada FBiH nije pojavila u jednom vakuumu.

- Ona je proizašla ili je direktan rezultat ovakvog odnosa snaga i činjenice da zaista jedan prozapadni i proevropski smjer generalno u regiji Zapadnog Balkana slabi, i onda se ovdje pojavljuju alternativni akteri, i EU to identifikuje, ali još uvijek ne vidim da se tu nešto konkretno radi da bi se ta vrsta smjera ili da bi se taj novi pravac ili kurs u određenom smislu anulirao - zaključuje Huskić.

Marić: Bh. političarima nije važan ulazak u EU

Politička analitičarka Ivana Marić mišljenja je da ne treba očekivati intenzivniju posvećenost EU BiH, jer se i sama EU nalazi u velikim problemima.- Evropska unija se već neko vrijeme suočava s mnogim internim problemima, počevši od velikog priliva imigranata, jačanja radikalnih snaga, neodlučnosti Britanaca po pitanju Brexita, pa sve do predstojećih izbora za EU parlament. Od takve EU, zaokupljene rješavanjem svojih problema, ne možemo očekivati da će se intenzivnije posvetiti rješavanju internih problema BiH - kaže Marić za Vijesti.ba.

Ona dodaje kako smo, uostalom, za taj posao izabrali svoje predstavnike u vlasti i od njih bismo trebali zahtijevati da rješavaju naše probleme, a ne od predstavnika međunarodne zajednice.

Napominje kako su jedan od bitnih razloga za interes EU, ali i Amerike za BiH, povećana ruska i kineska prisutnost u BiH.

- Sve više investicija ove dvije zemlje je uključio alarm u EU. Da imamo sposobne i poštene političare oni bi tu situaciju znali iskoristiti i vještim pregovaranjem bi od obje strane izvukli određene koristi za građane BiH. Međutim, mi imamo političare koji posjetu Hahna iskoriste da mu se infantilno požale jedni na druge i da sa sebe saperu odgovornost za višedecenijsko nepostojanje reformi. Zbog toga, umjesto da u ovom procesu budemo pregovarač, mi smo samo poligon na kojem se svjetske sile prepucavaju - smatra Marić.

Potcrtava kako i nije bilo nekog osnova zbog kojeg su se mogle očekivati Hahnove pohvale na rad domaćih političara.

- Ono što mi očekujemo od EU je da nam progleda kroz prste i da nam jave da će nas primiti u EU, uprkos činjenici da mi za to nismo ništa uradili, ne zato što ne možemo, već zato što ne želimo. Ne vidim na osnovu čega je bilo ko očekivao pohvale od Hahna ili pozitivne vijesti o napretku BiH ka EU. BiH čak nije odgovorila ni na sva pitanja EU jer na dvadesetak pitanja smo umjesto odgovora napisali da se ne možemo dogovoriti oko tih odgovora. Šest mjeseci nakon izbora još uvijek nije formirana vlast na državnom nivou, a koja bi trebala biti partner za razgovore sa EU. Vijesti koje iz BiH idu u svijet su u najvećem broju negativne, a najčešće se radi o podizanju nacionalnih tenzija, podršci ratnim zločincima, veličanju fašističke prošlosti i korupcijskim aferama - smatra Marić.

Naglašava kako se predstavnici EU čak i trude da nas pohvale, ali jednostavno nemaju ništa što bi mogli navesti kao naš uspjeh i pozitivan pomak na putu ka EU.

 - Na našu sreću, predstavnici EU su kulturni, uljudni ljudi, a prije svega diplomate koje će čak i taj skoro pa nikakav napredak BiH umotati u šareni papir da ljepše izgleda. Ovo samo potvrđuje sumnje da vodećim bh. političarima nisu važni ni interesi građana BiH, a još manje ulazak u EU. Bh. političarima cilj i nije ulazak u EU već samo priča o načelnom ulasku jer je to popularno. Njima u prilog ide da se to što kasnije desi jer ulazak u EU pored određenih pogodnosti nosi i velike obaveze, npr. poštovanje pravne države, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, transparentne javne nabavke i još mnogo toga iz čega naši političari i crpe svu svoju moć - ističe naša sagovornica.

Marić na kraju zaključuje kako će se zbog toga bh. vodeći političari potruditi da put BiH prema EU jako dugo traje i da se ne desi za njihova života.

Ćerimagić: Dolazak tzv. Priebeove misije šansa za BiH

Analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI) Adnan Ćerimagić smatra da je najvažniji rezultat Hahnove posjete najava dolaska tzv. Priebeove misije u BiH.- U Sjevernoj Makedoniji ova grupa stručnjaka je kroz svoj otvoren jezik, jasnu analizu i precizne preporuke potpuno promijenila način na koji se u Briselu i zemljama članicama EU gledalo na situaciju u ovoj zemlji i njene probleme, ali i omogućila svim onim u Sjevernoj Makedoniji koji su željeli da promovišu vladavinu prava, da imaju veoma konkretan i jasan plan koraka. Ali i osnovu za kritiku, ako ti konkretni koraci nisu napravljeni - kaže Ćerimagić za Vijesti.ba.

Dodaje kako smo od EU naučili da nam o dosta različitih područja kaže pomalo, okvirno i nerijetko vrlo površno, bez da nam se sugeriše šta konkretno možemo uraditi da popravimo situaciju.

- Ukoliko ova misija bude radila na tragu one u Sjevernoj Makedoniji, onda se svi oni zainteresovani za istinske reforme u BiH imaju razloga nadati dubljoj, jasnijoj i direktnijoj procjeni stanja praćenoj konkretnim preporukama - zaključio je Ćerimagić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo