16°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

07.04.2019 / 14:25 Kultura - Otvoren muzej

U manastiru Žitomislić izložena jedna od najvećih zbirki ikona u BiH

Muzej u kojemu je izložena jedna od tri najveće zbirke ikona i umjetnina u Bosni i Hercegovini otvoren je u nedjelju, na blagdan Blagovijesti u manastiru Žitomislić kod Mostara.

Iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović kazao je kako je ova vrijedna manastirska riznica konačno nakon 27 godina vraćena na svoje mjesto, u ovu svetinju.

- Po prvi put u povijesti ona ulazi u muzej, ima svoju postavku i bit će dostupna svima. Mislim da je ovo značajno ne samo za našu zajednicu, nego i za čitav naš grad, cijelu Hercegovinu, pa i državu - kazao je Pavlović.

Dodao je kako ova riznica sadrži djela srpskih, italo-kritskih i ruskih autora, pedesetak ikona iz razdoblja od 16. do 18. stoljeća, ali i šest jako vrijednih knjiga od kojih su pet rukopisi, a najstarija datira iz 14. stoljeća.

- Najvrjednija ikona je vrlo rijetka ikona Bogorodice italo-kritskog slikara Andreja Ricosa koja je jedna od četiri takve u cijelom svijetu, a od rukopisnih knjiga bitno je spomenuti kako ćemo od danas ovdje svi moći vidjeti knjigu "Minej za septembar" koja je rukom pisana na koži u 14. stoljeću - kazao je Pavlović.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović kazao je kako je ovo prvi muzej srpske pravoslavne crkve koji se otvara u sklopu projekta Republike Srpske koji se brine o zaštiti i prezentaciji kulturne baštine srpske pravoslavne crkve.

- Imamo potrebu da javnosti predstavimo sve ono što je bilo vrijedno i što je ostalo kao vrijedno u smislu baštine, a prema izračunu stručnjaka srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu ostalo je manje od 10 posto kulturnog blaga i baštine. Sve je to stradavalo u ratovima kroz koje smo prolazili, kroz pljačke, požare, ali i nemarom nas samih, tako da su ovo ostaci ostataka onoga što se stotinama godina taložilo i radilo - kazao je Davidović.

Osim ikona i knjiga u manastiru je postavljena i zbirka srebrenih predmeta za crkvenu upotrebu, uglavnom iz 17. stoljeća.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo