7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

02.04.2019 / 14:36 Obrazovanje - Rektor potvrdio

Banjalučki univerzitet reakreditovan, studenti nemaju razloga za brigu

Banjalučki univerzitet reakreditovan, studenti nemaju razloga za brigu
Foto: Vijesti.ba
Reakreditacija Univerziteta u Banjoj Luci i 16 studijskih programa prvog ciklusa studija uspješno je završena - potvrdio je prof. dr. Radoslav Gajanin, rektor te visokoškolske ustanove.

Gajanin je rekao da je Univerzitet od Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS-a dobio rješenje o reakreditaciji prošle sedmice, a koje se odnosi na narednih pet godina.

-Univerzitet ispunjava sve standarde kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja, ali i standarde i smjernice za osiguranje kvaliteta u okviru evropskog jedinstvenog prostora visokog obrazovanja - kazao je rektor.

Naveo da je Univerzitet dobio i preporuke i smjernice na kojima će raditi s ciljem unaprijeđenja svog rada.

Proces reakreditacije Univerziteta u Banjoj Luci i studijskih programa trajao je nepune dvije godine, a Gajanin je naglasio da studenti nemaju razloga za brigu kada je riječ o tome da li će njihove diplome biti priznate u svijetu.

I prof. dr. Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjoj Luci je pojasnio da je Komisija za eksternu evaluaciju ocijenila da Univerzitet od 10 kriterija sistema kvaliteta za sedam ima u potunosti ispunjene zahtjeve, dok za tri ima pretežno ispunjene zahtjeve.

Posavljak je naveo da Univerzitet u Banjoj Luci na 12 studijskih programa ima u potpunosti ispunjene zahtjeve sistema kvaliteta, dok kod četiri njih su pretežno ispunjeni zahtjevi.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo