20°C
Mostar 21°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

31.03.2019 / 20:02 Politika - Analitičar ESI-ja za Vijesti.ba

Ćerimagić: Dolazak tzv. Priebeove misije šansa za BiH

Ćerimagić: Dolazak tzv. Priebeove misije šansa za BiH
Adnan Ćerimagić / Vijesti.ba
Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn posjetio je tokom sedmice BiH.

Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI), kazao je za Vijesti.ba kako smatra da je najvažniji rezultat Hahnove posjete najava dolaska tzv. Priebeove misije u BiH, a koja se očekuje u narednim danima.

“U Sjevernoj Makedoniji ova grupa stručnjaka je kroz svoj otvoren jezik, jasnu analizu i precizne preporuke potpuno promjenila način na koji se u Briselu i zemljama članicama EU gledalo na situaciju u ovoj zemlji i njene probleme, ali i omogućila svim onim u Sjevernoj Makedoniji koji su želili da promovišu vladavinu prava, da imaju veoma konkretan i jasan plan koraka. Ali i osnovu za kritiku, ako ti konkretni koraci nisu napravljeni”, kaže Ćerimagić.

On dodaje kako smo od EU naučili da nam o dosta različitih područja kaže pomalo, okvirno i nerijetko vrlo površno, bez da nam se sugeriše šta konkretno možemo uraditi da popravimo situaciju.

“Ukoliko ova misija bude radila na tragu one u Sjevernoj Makedoniji, onda se svi oni zainteresovani za istinske reforme u BiH imaju razloga nadati dubljoj, jasnijoj i direktnijoj procjeni stanja praćenoj konkretnim preporukama”, zaključio je Adnan Ćerimagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo