18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

30.03.2019 / 19:56 BiH - Denis Čarkadžić za Vijesti.ba

Posjeta Hahna apsolutni debakl, zbog kineskog kredita uslijediće kazna

Posjeta Hahna apsolutni debakl, zbog kineskog kredita uslijediće kazna
Foto: Vijesti.ba

Visoke zvaničnike EU već duže vrijeme u BiH političari ne uzimaju za ozbiljno, te je odavno jasno da je uticaj Brisela na dešavanja u našoj zemlji na najnižem nivou u zadnjih desetak godina.

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić, predstavnik Udruženja građana "Zašto ne" i istraživač na portalu Istinomjer.ba.

 

Razgovarao: Delvin Kovač

 

- Kako generalno ocjenjujete cjelokupnu jučerašnju posjetu komesara Hahna našoj zemlji?

 

ČARKADŽIĆ: Sama posjeta je apsolutni debakl u svakom smislu, za šta krivicu čini mi se podjednako snose kako briselska administracija i Delegacija EU u Sarajevu, tako i domaći politički akteri. Visoke zvaničnike Evropske unije već duže vrijeme u BiH političari ne uzimaju za ozbiljno, te je odavno jasno da je uticaj Brisela na dešavanja u našoj zemlji na najnižem nivou u posljednjih desetak godina.

Držim da je za takvo nešto najviše kriv sam Brisel forsirajući godinama politiku popuštanja i ispunjavanja puke forme kada je BiH u pitanju, a bez insistiranja na stvarnom sadržaju i dosljednosti svojim vrijednostima. Podsjetiću da mi ni do danas nismo ispunili sve obaveze čak ni iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisanog prije 11 godina a koji je 2015. stupio na snagu, te da u polju vladavine prava kao prvog prioriteta jasno naznačenog u posljednjoj Strategiji proširenja za Zapadni Balkan Evropske komisije ne da nismo napravili pomak, već svjedočimo retrogradnim procesima. I pored toga, često čujemo riječi hvale iz EU.

 

-Kako gledate na Hahnov sastanak s predstavnicima 19 parlamentarnih političkih stranaka? Šta je ono što po Vašem mišljenju možda zavređuje pažnju da se izdvoji sa tog sastanka?

 

ČARKADŽIĆ: Prije svega, gospodin Hahn je morao insistirati da se obrati Parlamentarnoj skupštini BiH, te ako odgovorni unutar najvećeg zakonodavnog tijela u našoj zemlji ne bi bili sposobni da organizuju sjednicu, otkazivanjem sastanka sa "liderima" poslati im jasnu poruku. Međutim, od ranije je poznato da predstavnici EU u Sarajevu nemaju problem sastajanja sa "liderima" van institucija naše zemlje, te ovakav pristup gospodina Hahna ne treba da čudi. Na kraju, nedolazak jednog broja predsjednika stranaka samo potvrđuje da malo ko u ovom mometu u BiH uzima zaozbiljno Brisel.

 

- Iako se očekivalo da tokom Hahnove posjete bude potpisan dokument pod nazivom "Pismeno opredjeljenje BiH: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme", to se ipak nije desilo. Jučer smo od učesnika sastanka mogli čuti različita tumačenja zašto do toga nije došlo. Vaš stav o tome?

 

ČARKADŽIĆ: Ne znam koje očekivao da se to desi, ali ja lično nisam- naprotiv. Ponuditi uopšte u ovakvom trenutku i kontekstu u BiH onakvu vrstu dokumenta na potpis političkim partijama je, rekao bih, prilično naivno. Da li je gospodin Hahn bio neinformisan ili ga nije pretjerano zanimalo kakva će biti reakcija, teško je reći, ali ovaj neuspjeh sa potpisivanjem pomenutog dokumenta mogao bi, recimo, loše uticati na njegov rejting ukoliko se odluči na kandidovanje na neku od funkcija na predstojećim izborima u EU.

 

- Hahn je najavio da Evropska komisija ima ambiciju do kraja maja objaviti mišljenje o zahtjevu za prijem BiH u stalno članstvo EU, ali pod uslovom da vlast na državnom i federalnom nivou bude konstituisana. Koliko je to realno očekivati, naročito imajući u vidu uslovljavanja oko imenovanja mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH - s jedne strane, i konstantno pozivanje na vojnu neutralnost i odbojnost prema NATO putu BiH - s druge strane?

 

ČARKADŽIĆ: Kada je samo mišljenje Evropske komisije u pitanju, obzirom da, pored ostalih problema, na više od 20 dopunskih pitanja BiH nije poslala validne odgovore, iz tog ugla gledano sasvim je irelevantno hoćemo li imati novu vlast do kraja maja. Ono što jeste bitno je da se po ko zna koji put očekuje "napredak na evropskom putu" koji suštinski nema nikavo stvarno pokriće. Vlast bi se morala uspostaviti jer je to prije svega obaveza prema građanima BiH onih koji su odgovorni za taj proces, ali podsjetiću u tom smislu da BiH nema mehanizam vanrednih izbora koji bi natjerao političke aktere da u zakonskom roku formiraju većine.

Praksa je pokazala da je, kada su pregovori o uspostavi vlasti u BiH u pitanju, uvijek sve moguće. Međutim, ovaj put su ulozi, čini se, nikada veći što dodatno opterećuje proces pregovora. Odbijanje da se poštuju određeni članovi Zakona o odbrani BiH, insistiranje na izmjenama Izbornog zakona BiH po već određenim kriterijima kao uslova za partnerstvo u vlasti, te antagonizmi koji već duže vrijeme opterećuju odnose između pojedinih političkih ličnosti i subjekata u svakom slučaju ne ostavljaju previše prostora za optimizam kad je imenovanje izvršne vlasti na federalnom i državnom nivou u pitanju.

 

- Kakva je budućnost izgradnje Bloka 7? Hahn je bh. političare upozorio da će BiH u budućnosti, ako bude koristila taj resurs, morati izdvajati oko milijardu eura doprinosa EU, zbog toga što pravi ekološki problem. Hoće li se naši političari oglušiti na ta upozorenja?

 

ČARKADŽIĆ: Obzirom da je Predstavnički dom PF BiH sa 80 glasova "za", šest "suzdržanih" i bez glasova "protiv" izglasao Odluku o odobravanju garancije na kredit, praktično ne postoji niko ko bi istu, eventualno, pokušao izmijeniti, te izgleda izvjesno da će se krenuti u realizaciju projekta na način na koji Odluka predviđa. Na ovom konkretnom primjeru se još jednom potvrđuje da u međunarodnim odnosima ne postoje prijatelji, već samo i isključivo interesi. Očigledno se na slučaju Bloka 7, interesi Brisela i onoga što se u BiH smatra našim interesom ne podudaraju u nekoliko aspekata-geopolitičkom, ekonomskom i ekološkom, te je "prijateljstvo" o kojem često slušamo kada je Brisel u pitanju preko noći zamijenjeno zaštitom sopstvenih interesa.

Ono što ostaje nepoznanica je pod kakvu vrstu sankcija i kazni će doći BiH. Sudeći po najavama i tonu koji dolazi iz Brisela, prilično je sigurno da će one u određenoj mjeri uslijediti bez obzira na nadanja pojedinih domaći političkih aktera da će nam EU progledati kroz prste.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo