11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

30.03.2019 / 13:55 BiH - Vrbovanje bh. građana

Njemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiH

Njemački mediji o špijunskoj aferi: Hrvatska želi treći entitet u BiH
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Vijesti o vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od hrvatskih obavještajaca objavili su i mediji u Njemačkoj. 

List Die Tageszeitung - na svom portalu Taz.de u tekstu pod naslovom "Oružje u džamijama" skreće pažnju na činjenicu da je u proteklih nekoliko mjeseci predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglašavala kako je "Bosna i Hercegovina kolijevka terorizma", uz napomenu da je prošle godine izjavila kako se na granicama Hrvatske nalazi 60.000 naoružanih selefija. Naime, navodi TAZ, tvrdi se da je hrvatska obavještajna služba djelovala u korist za Kolinde Grabar-Kitarović.

- Nakon protesta vlasti u Bosni i Hercegovini, ona je povukla te izjave i izvinila se“l, piše TAZ.

Međutim, tokom posjeta u inozemstvu, u Briselu i Berlinu, ona je konstantno ponavljala da su Hrvati u Bosni i Hercegovini ugroženi, navodi ovaj njemački list.

List dalje navodi da iza tih optužbi stoji kampanja hrvatske Vlade koja za cilj ima uspostavljanje trećeg entiteta u BiH.
- Iza tih optužbi stoji kampanja Vlade Hrvatske da uspostavi treći, etnički definiran entitet u Bosni i Hercegovini, zaključuje TAZ.

Dodaje se i da je zbog afere već ispitano nekoliko osoba, među kojim je i ministar Dragan Mektić.

Njemački medij ističe i kako je cijeli slučaj dobio svoj nastavak nakon što su tri osobe u Ambasadi BiH u Sloveniji, dale izjave vezane za slučaj vrbovanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo