-4°C
Mostar 4°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

26.03.2019 / 16:03 BiH - Haris Plakalo

Zastoj EU integracija, ujedno je i zastoj investicija iz zemalja EU

Zastoj EU integracija, ujedno je i zastoj investicija iz zemalja EU
Foto: FENA - Vijesti.ba
Generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo, izjavio je pred dolazak evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, kako su evropske integracije trenutno jedino vezivno tkivo svih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini, i nešto za što postoji opći dogovor. Međutim, upozorio je kako zastojem EU integracija, dolazi i do zastoja investicija iz zemalja članica Evropske unije.

U izjavi za Fenu, istakao je da iako još uvijek nije konstituisano Vijeće ministara BiH, kao i Vlada Federacije BiH, jedino tkivo koje povezuje sve političke predstavnike u Bosni i Hercegovini, bar po izjavama, su evropske integracije, te upravo zbog toga je potrebno što brže konstituisanje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, kako bi se pozitivan trend implementiranja svih reformi na putu ka Evropskoj uniji nastavio.

- Zastoj tih reformi i integrativnih procesa vezanih za članstvo Bosne i Hercegovine i dobivanje statusa kandidata direktno utječe i na same investicije iz zemalja članica Evropske unije. Predstojeća posjeta Evropskog komesara Hahna BiH, najvjerovatnije će biti fokusirana na procese najave skorih velikih investicija koje dolaze iz Kine i drugih zemalja nečlanica Evropske unije, i to je svakako nešto što će biti u fokusu razgovora predstavnika evropske administracije kada je Bosna i Hercegovina u pitanju u narednom periodu – potcrtao je Plakalo.

Naravno, dodaje, na polju ekonomije i industrijskog razvoja, svaka investicija je dobrodošla u svaku zemlju, pa i u Bosnu i Hercegovini.

- Međutim, ne može se zanemariti zabrinutost Komesara za proširenje EU Johannesa Hahna kada su ovakve investicije u pitanju, i to je svakako pokazatelj da kada postoji zastoj EU integracija, kao rezultat dolazi i do zastoja investicija iz država članica EU, te se posjeta Komesara Hahna mora maksimalno iskoristiti i shvatiti kako bi se iskristalizirala pozicija BiH u pogledu velikih investicijskih i infrastrukturnih projekata važnih za Bosnu i Hercegovinu i njene građane - naglasio je Plakalo.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo