5°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

26.03.2019 / 15:31 Politika - Donesene odluke

Đonlagić pojasnio stavove DF-a o vlasti i ljevici

Đonlagić pojasnio stavove DF-a o vlasti i ljevici
Foto: AA - Vijesti.ba
Potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić pozvao je na ujedinjenje ljevice sve organizacije i pojedince u BiH.

"Uz ovu odluku o pokretanju pregovora o formiranju vlasti, DF je donio jedan vrlo važan zaključak kojim pozivamo sve organizacije i pojedince socijaldemokartske orijantacije na okrupnjavanje, ujedinjavanje i zajedničko djelovanje s jednim zajedničkim ciljem ujedinjavanja ljevice", kazao je Đonlagić nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke.

On je dodao kako očekuje od SDP-a i njegovog rukovodstva da odmah i bez odlaganja udruže političke organizacije i kapacitete, a sve na temelju ranijih kongresnih odluka i potpisanih sporazuma o ujedinjenju bh. političke ljevice.

"DF je spreman unijeti i uklopiti svoj politički subjektivitet u ovaj projekat, na tragu smo istog djelovanja koje traje već nekoliko godina. Nažalost, po nama Bh. blok koji je bio sjajna ideja na početku, zaživio je samo u Kantonu Sarajevu, gdje još uvijek živi u tom nekom kontekstu Bh. bloka, ali nije uspio izaći izvan političkog djelovanja izvan KS", smatra Đonlagić.

On je dodao kako je ovo jedan prijedlog operativnog ujedinjenja ljevice u BiH, što je jača, šira i snažnija priča od Bh. bloka koji u tom kontekstu nikada nije ni formalizovan.

"Ovaj prijedlog ujedinjenja ljevice u BiH je jedna konkretna formalizacija priče koju smo pričali i mi i SDP, pa i Naša stranka je dobro došla u toj priči, iako su oni od početka tvrdili da nisu stranka ljevice nego neke druge političke orijentacije, ali u svakom slučaju su dobro došli. Ovo je naš odgovor na pitanje formalizacije priče ujedinjenja ljevice. Mi smo kao politički subjekt spremni da krenemo u tu priču vrlo konkretno i da, između ostalog, uklopimo i svoj politički subkjektivitet u konačni cilj ujedinjenja ljevice u BiH. U tom kontekstu očekujemo, prije svega od SDP-a, da povuče određene poteze", kazao je Đonlagić.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo, ne znam šta će odlučiti stranke koje su u vlasti, što je i šire od Bh. bloka, ali što se tiče DF-a, on ostaje dio vlasti u KS, i to je također naša odluka, dodao je Đonlagić.

"Ovaj zaključak da se odmah krene u ujedinjenje ljevice je konkretan i operativan prijedlog formaliziranja priče, odnosno ideje, koja traje već dugo, ali nikada se nije krenulo u formalizaciju ove ideje. Ovo je drugi prijedlog DF-a o ujedinjenju ljevice, prvi je bio pred oktobarske izbore, ali je takjođer bio odbijen. Ovo je već drugi put da nudimo ujedinjenje ljevice u BiH i spremni smo da svoj dio političkog subjektiviteta unesemo u taj projekat", istakao je Đonlagić.

Kada je u pitanju ime eventualne nove stranke ljevice, ukoliko bi došlo do ujedinjenja ljevice, Đonlagić je kazao da ne vidi zašto bi ime bilo problem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo