12°C
Mostar 20°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 16°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

25.03.2019 / 20:00 Regija - Aleksandar Popov za Vijesti.ba

Vučić se nikad nije ogradio od izjava kojima se BiH dovodi u pitanje

Vučić se nikad nije ogradio od izjava kojima se BiH dovodi u pitanje
Foto: Vijesti.ba

Zvaničnici Srbije nikada se nisu jasno i egzaktno ogradili od izjava Milorada Dodika, kojima suverenost BiH, države članice UN-a, dovodi u pitanje.

Konstatovao je ovo u izjavi za Vijesti.ba direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov, govoreći o političkim porukama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića tokom obilježavanja 20. godišnjice NATO bombardovanja u Nišu.

Dodik je tom prilikom, između ostalog, ocijenio kako BiH nije moguća, jer je rezultat ideologije i politike koja je bombardovala Srbe i u RS i u BiH.

"On prisustvuje brojnim obilježavanjima godišnjica i govori na njima. Stičem utisak da je više u Beogradu nego u Banjaluci ili Sarajevu, gdje mu je sada radno mjesto. Dakle, nije ovo prvi put da se šalje poruka kako je BiH neodrživa tvorena, te da RS treba da izađe iz nje. Dodik je govorio pred predsjednikom Srbije, a onda je Vučić upotrijebio frazu da poštuje BiH. Nije prvi put da Dodik daje takve izjave, a iz se Beograda nikada nisu ogradili od takvih stavova", kaže naš sagovornik.

Naprotiv, podsjeća da je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom obilježavanja 9. januara poručio kako je njegov san da Drina bude samo fizička granica između RS i Srbije.

"Uobičajna praksa je da se takve izjave pokriju Vučićevim riječima da podržava teritorijalni integritet BiH. No, iz Beograda nikada nije stiglo jasno i egzaktno ograđivanje od izjava kojima se suverenitet BiH, zemlje članice UN-a, dovodi u pitanje", konstatuje Popov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo