13°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

25.03.2019 / 17:08 Politika - Susret u Sarajevu

Zvizdić s ambasadorima islamskih zemalja: BiH je mjesto u EU

Zvizdić s ambasadorima islamskih zemalja: BiH je mjesto u EU
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić održao je danas radni sastanak sa ambasadorima islamskih zemalja u BiH i upoznao ih sa aktuelnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH, kao i sa činjenicama u vezi sa formiranjem vlasti na svim nivoima u BIH.

Predsjedavajući Zvizdić je, govoreći o stepenu realizacije ciljeva Vijeća ministara BiH u protekle četiri godine, rekao da je na nivou BiH realizirano 90 posto ciljeva i da svi ekonomski pokazatelji u proteklom mandatu imaju vidljiv rast.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadori su razgovarali i o mogućnostima za unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje i složili se da je neophodno povećati ekonomsku, privrednu i kulturnu saradnju u odnosima BiH i islamskih zemalja. On je rekao da su turizam, industrija namještaja, prehrambena, metalska, tekstilna kao i namjenska industrija postali regionalno, pa i globalno prepoznatljivi i konkurentni sektori.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadore sa obavezama koje BiH mora ispuniti na putu ka euroatlantskim integracijama i rekao da je BiH mjesto u porodici evropskih zemalja, ali je naglasio da će saradnja sa zemljama islamskog svijeta biti nastavljena i unaprijeđena. On je pozvao investitore da dođu u BiH i da svoje poslovanje, kroz partnerstva i ulaganje, vežu za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio ambasadorima na pomoći koju njihove zemlje pružaju Bosni i Hercegovini i rekao da su dijalog, politička stabilnost i povjerenje ključni preduvjeti za mir, stabilnost i prosperitet u svijetu.

Sastanku su prisustvovali ambasadori Republike Turske, Kraljevine Saudijske Arabije, Arapske Republike Egipat, Malezije, Republike Indonezije, Države Katar, Države Kuvajt, Islamske Republike Pakistan, Islamske Republike Iran, Države Palestine i otpravnik poslova u ambasadi Azerbejdžana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo