8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

22.03.2019 / 15:12 BiH - Na Svjetski dan voda

Amandmanom 'Pravo na pitku vodu' traže izmjenu Ustava KS

Amandmanom 'Pravo na pitku vodu' traže izmjenu Ustava KS
Foto: Vijesti.ba
Na Svjetski dan voda udruženja "Eko akcija", "Jedan grad, jedna borba" i "Borba za život" podnijeli su amandman na izmjenu Ustava Kantona Sarajevo kojim traže 'Pravo na pitku vodu'.

U tekstu amandmana, uz obrazloženje, navode da svako ima pravo na pitku vodu, vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država i prvenstveno i održivo služe za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu i nisu tržišna roba.

Također ističu da snabdijevanje pitkom vodom i vodosnabdijevanje domaćinstava osigurava država direktno kroz lokalne zajednice i ne na komercijalnoj bazi, te da niti jedan stanovnik Kantona ne smije biti ostavljen bez vode ukoliko svoje obaveze ne može izmiriti usljed nedostatka finansijskih sredstava za život.

Obrazlažu da se tom izmjenom Ustava zaustavlja svaka mogućnost privatizacije vodnih resursa i vodopskrbe, te da im "više ne treba usputnih mjera i zakona, uvjeravanja i obećanja: voda mora biti zaštićena apsolutno, jasno i direktno Ustavom KS".

Vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država. Svi izvori vode, čak i oni koji se trenutno ne koriste za vodoopskrbu, usvajanjem ovih amandmana će biti zaštićeni od bilo kojeg oblika privatizacije, odnosno pretvaranja izvorišta u privatno vlasništvo, ocijenjeno je.

Država je, ističu, dužna da kvalitativno i kvantitativno pratiti stanje vodnih resursa i štiti ih. Stoga je zadatak države da odmah, putem javne nezavisne kontrole, uvede neprestano praćenje stanja podzemnih voda i izvorišta, te da se pobrine za sprječavanje i smanjenje zagađenja.

Također od države traže da promovira održivo korištenje voda, strogo štiti vodenu sredinu i radi na drugim preventivnim mjerama, kao i poduzima sve druge aktivnosti s ciljem da uvijek ima dovoljno podzemne i izvorišne vode za opskrbu stanovništva i privrede.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo