24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

22.03.2019 / 08:42 BiH - Piše: Adi Delić

UZP podrazumijeva učešće veće grupe pojedinaca

UZP podrazumijeva učešće veće grupe pojedinaca
Foto: Vijesti.ba
Govoriti o presudi kao o satisfakciji ili bolje rečeno nekom obliku naknade žrtvama je nezahvalno.

Nije bilo nemoguće da Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove preinači presudu Pretresnog vijeća u kojoj bi se smanjila odgovornost predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta oružanih snaga Republike Srpske, ali imajući u vidu ukupnu sudsku praksu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrečena presuda bila je očekivana.

Sud generalno prati i podržava svoje prethodne odluke i to je jedan od načina čuvanja integriteta institucije. Dodatno, institut i doktrina UZP - a dijeli integritet institucije koja ga koristi i pri tome ako imamo u vidu da je trenutno definisan UZP proistekao iz sudske prakse MKSJ - a drastični preokreti u odluci suda u smislu oslobađanja od odgovornosti po bilo kojoj tački optužnice i umanjenja izrečene kazne drastičnog preokreta nije bilo.

Takva odluka suda dovela bi do značajnog narušavanja integriteta suda i njegovog osnivača  Ujedinjenih nacija, preciznije Vijeća sigurnosti.

Konačna presuda Radovanu Karadžiću ima više značenja. Predstavlja još jednu potvrdu da je udruženim zločinačkim poduhvatom krivično djelo genocida počinjeno na širem području Srebrenice.

Dosuđeni UZP predstavlja princip individualne krivične odgovornosti iz kojeg proizilazi metod počinjena krivičnih djela pa tako sva četiri dosuđena UZP-a nam pružaju uvid na način počinjenja tih djela ako uzmemo u obzir da izvršenje radnji međunarodnih krivičnih djela, gotovo uvijek, zahtjeva učešće veće grupe pojedinaca koji djeluju u zajedničkom cilju.

Ova presuda bi trebala doprinijeti pogledu na rat. Svrha kažnjavanja na međunarodnom sudu i jeste da se izrazi šira društvena osuda. Pored navedenog još jedna svrha presude jeste da se utiče na svijest da se ovakva krivična djela više nikada ne trebaju ponoviti.

U pojedinim reakcijama na presudu i iz Republike Srpske i Srbije mogli su se čuti komentari da je Radovan Karadžić kriv ali ne i čitava Republika Srpska, što je apsolutno tačno. Međutim, moramo imati u vidu da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, u predmetu Tadić u presudi iz 99' godine, dao karakter rata kao međunarodnog oružanog sukoba, što je kasnije potvrđeno u predmetu Čelebići.

Postupak pred sudom u smislu svjedočenja je omogućio žrtvama da ispričaju priču i svjedoče o događajima kojim su direktno bile pogođene. Presuda predstavlja malo olakšanje i potvrdu  preživjelim žrtvama zločina da su svojim zalaganjem i svjedočenjem postigle cilj jer je počinilac kažnjen. Govoriti o presudi kao o satisfakciji ili bolje rečeno nekom obliku naknade žrtvama je nezahvalno. Za žrtve postoji naknada materijalne i nematerijalne štete o čemu u ovom tekstu se ne raspravlja, ali nažalost, moram zaključit da žrtvama ništa ne može pružiti duševni mir.

Kao odgovor na postavljeno pitanje ističem da ukidanje Republike Srpske kao sastavnog entiteta Bosne i Hercegovine se može eventualno dogoditi jedino promjenom Ustava načinom i procedurom kako je to propisano u članu X/1 Ustava BiH .

Takav postupak zahtijeva unutrašnju političku volju demokratski izabranih predstavnika uz neizbježnu volju i intervenciju međunarodne zajednice, te Srbije i Hrvatske kao strana popisnica u Dejtonskom mirovnom sporazumu i ostalih država potpisnica u svojstvu garanta tog sporazuma gdje bi, kao i do sada, formalno Dejtonski mirovni sporazum imao interpretativnu snagu u tumačenju odredaba Ustava BiH.

Adi Delić diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici. Nakon završetka fakulteta radio je kao saradnik za UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu te kao pripravnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Dobitnik je Chevening stipentije Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije, magistrirao je Maeđunarodno javno pravo na University of London, a magistarski rad je odbranio na udruženom zločinačkom poduhvatu. Trenutno je zaposlen u međunarodnoj organizaciji GIP "Justice Cooperation Internationale" (GIP JCI) kao lokalni ekspert za krivično pravo  na EU4justice projektu Evropske unije.

Piše: Adi Delić

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo