16°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

21.03.2019 / 20:02 BiH - Sinan Alić za Vijesti.ba

Presuda je sudski glogov kolac u RS, u to ime je ubijano

Presuda je sudski glogov kolac u RS, u to ime je ubijano
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić kazao je za Vijesti.ba kako je presuda bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću očekivana.

"Ova presuda je priželjkivana kod mnogih. Iz mog ugla, mislim da je neko zadovoljstvo što se tiče pravde i činjenice ko je komandovao i dirigovao tim ludilom koje je protutnjalo ovim prostorima u periodu 1992. - 1995. Naravno, iz ugla žrtava svaka žrtva ima poseban odnos prema onome koga je izgubila", kaže Alić.

On dodaje kako razumije ljude koji su nezadovoljni presudom koja, osim Srebrenice, nije obuhvatila genocid u drugih sedam opština u BiH.

"Posebno razumijem ljude iz Prijedora jer je točak genocida zakotrljan iz ovog grada na početku rata. Brđanin je govorio na sjednici skupštine "evo mi smo odradili i muslimane smo betonirali i duboko ukopali". Ta morbidnost kojom su oni krenuli, mislim na SDS i te četničke paravojske koje se danas postrojavaju u Višegradu i niko u RS-u u tome ne vidi ništa loše", smatra Alić.

Alić kaže kako je ovo što se desilo u Hagu dobra stvar, ali da postoji jedan drugi problem.

"Problem je što je to pravni ili sudski glogov kolac u Republiku Srpsku, koja je napravljena u trenutku kada još nisu bile poznate sve činjenice o masakrima i kapacitetu tih zločinaca od Prijedora, Sanskog mosta preko Bijeljine, Višegrada, Foče... Sad se javlja jedan problem. Karadžić nije ubijao, naređivao i pravio udruženi zločinački poduhvat da bi napravio vikendicu u Šavniku, on je sve to uradio da bi bila RS, i ona je tu, ima međunarodni pečat iz Dejtona. Treba sada mnogo pameti i energije uložiti da se taj točak historije vrati unazad, jer ono što je dato toj nacionalističkoj eliti koja živi i stanuje u Banja Luci i RS-u, oni se neće toga lako odreći", kaže Alić.

On ističe kako ne vjeruje da danas u svijetu postoji dovoljno jak i odlučan međunarodni faktor koji bi pokrenuo pitanje ukidanja RS-a kao Karadžićevog životnog djela.

"Ne vjerujem zato što, što bi naš narod rekao, ni njihovo maslo nije za ramazana. Vjerovatno su snimci masovnih grobnica postojali i u trenutku kada se u Daytonu sjedilo, razgovaralo, crtalo i pregovaralo. Amerikanci se uvijek ponašaju kao slon u staklari, bez obzira šta rade, oni pritišću i zavrću ruke, htjeli su da stane rat u srcu Evrope. Ne vjerujem da postoji neki mehanizam, jer njih ne može probuditi ni Tomašica, najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. To nikoga nije uzbudilo. Razumijem da to neće uzbuditi Karadžića, Dodika, Cvijanovićku, Čavića i sve oni koji su sada dio tog nacionalističkog tora koji stanuje u Banja Luci, namjerno ga tako tretiram. Teško je očekivati da će međunarodna zajednica, koja je to posmatrala i satelitski snimala, nešto preduzeti", mišljenja je Alić.

Alić dodaje kako će, očigledno trebati vremena - neke tri, četiri decenije - da se neke stvari priznaju, a šta će se u međuvremenu događati, da li će se u srpskom društvu probuditi neka kolektivna svijest koja će priznati da se ovo desilo u njihovo ime, teško je reći.

"Naravno, i kod Hrvata i Bošnjaka, ali to se ne može izjednačiti. Dakle, ako imate 750 masovnih grobnica u kojima su bili Bošnjaci i Hrvati, pa ne možemo mi sad izmislit 750 grobnica gdje su Srbi kako bi se to izjednačilo. Tadeusz Mazowiecki je davno rekao da su oko 90 posto zločina počinile snage pod komandom Radovana Karadžića, sedam posto Bobanove odnosno hrvatske nacionalističke i tri posto snage Armije BiH kojima je vrhovni komandant bio Alija Izetbegović uključujući i mudžahedine. To se ne može promijeniti, to je činjenica", podsjeća Alić.

Direktor Fondacije Istina, pravda, pomirenje smatra kako postoji strah kod nacionalističkih elita u Banja Luci zbog eventualnog gubitka RS-a, jer se ujedno radi i o kriminalnoj skupini.

"Oni stalno traže balans, jer su u strahu da će izgubiti RS, a ako izgube RS onda gube i pozicije. Dvadeset šest miliona je Karadžić "drpio" prije nego što je otišao u ilegalu, tako da je to i kriminalna skupina. Iza njih je kriminal, jer kada ih dobro pretreseš, onda vidiš da je to kriminalna skupina, koja raspolaže stanovima u Beču, vilama po Beogradu...", kaže Alić.

On dodaje kako danas ogromna većina građana RS-a vjeruje da je entitet nastao na legalan način.

"Dvadeset godina traje indoktrinacija, dakle oni koji su rođeni prije 20 godina, njima se u školi, novinama, porodici, crkvi..., govori da je Radovan Karadžić heroj, i teško je očekivati proces pomirenja. Proces koji je prošla Njemačka, čak i pod prisilom", mišljenja je Alić.

Alić podsjeća da su građani Njemačke morali biti suočeni sa Hitlerovim zločinima, što danas u RS-u nije moguće.

"Saveznici su njemačke građane iz sela i okolnih mjesta u blizini nacističkih logora, nakon oslobođenja tih logora, pokupili da, ako nisu znali ili su se pravili da ne znaju, vide odakle dolazi taj smrad i vide te užase smrti. Kada je otkrivena Tomašica, nijedan normalan građanin RS-a nije osjetio potrebu, a ne da ga neko odvede u Tomašicu - ni Radmanovića, ni Plavšićku, ni Dodika, ni Čavića i da dalje ne nabrajam. Dakle, svi oni negiraju i smatraju da je Sud u Hagu jučer bio politički. Što nisu otišli u Tomašicu da vide. Ko je to uradio, da nije možda samoubistvo bilo? To je sramno. Naravno, postoje snage, postoje ljudi u RS-u i Srbiji koji se tome opiru, ali generalni stav je negiraj, negiraj, negiraj, laž, laž, laž i neko će na kraju i pomisliti da je to istina", zaključio je Sinan Alić u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo