13°C
Mostar 22°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

21.03.2019 / 20:00 BiH - Puhovski i Stazić za Vijesti.ba

Primitivan je protest kad Hag osudi "naše" , a slavlje kad osudi "njihove"

Primitivan je protest kad Hag osudi "naše" , a slavlje kad osudi "njihove"
Foto: Vijesti.ba

Hrvatski državni vrh podržao je i pozdravio presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu kojom je bivši predsjednik RS Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

S druge strane, reakcije zvaničnog Zagreba na hašku presudu u slučaju "Prlić i ostali" bile su dijametralno suprotne.

Službene vlasti u Hrvatskoj, podsjetimo, presudu u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa paradržavne tvorevine Herceg-Bosne ocijenili su kao politički motivisanu, te da se Haški tribunal "postavio kao politički arbitar umjesto da bude pravosudno tijelo".

Dijametralno suprotni stavovi zvaničnog Zagreba o presudama Haškog tribunala za političkog analitičara Žarka Puhovskog nisu iznenađujući.

"To nije ništa specifično. Nažalost, to važi za sve funkcionere svih nacionalnih orijentacija na području bivše Jugoslavije. Svi se vesele kad haško sudište osudi ove druge, a protestuju kada osudi tzv naše. Takva praksa prisutna je od prvih dana haškog sudišta. Dakle, to je prokletstvo sa kojim haško sudište mora računati. Naprosto, zbog toga ono i postoji", kaže Puhovski za Vijesti.ba.

Sličnog stava je i zastupnik SDP-a u Saboru Hrvatske Nenad Stazić.

"Ako Hag osudi Hrvate, onda hrvatske vlasti kažu da je to politički sud, a ako osudi Srbe, onda tu presudu hvale", navodi Stazić u razgovoru za Vijesti.ba, te konstatuje kako je na svim stranama isti slučaj.

On naglašava da sudske odluke treba poštovati, sviđale se one nama ili ne.

"Sudske presude se, u pravilu, odbacuju iz političkih razloga. Službenim vlastima u Zagrebu teško je prihvatiti da su Hrvati činili zločine, a jesu. Ako su činili zločine, onda moraju biti presuđeni. Kada budu presuđeni, onda vlasti tvrde da je sud politički", napominje naš sagovornik.

S druge strane, Puhovski je mišljenja da dvostruki aršini nisu specifični samo za političare sa Balkana.

"I u EU kada dođe do sukoba nacionalnih interesa, zna se da će svaka od država prihvatiti odluke koje njima idu na korist, a neke druge neće. Brexit nam to najbolje pokazuje. Svi su ispod kože krvavi kad do toga dođe", konstatuje naš sagovornik.

Ipak, primjećuje da kod političara sa prostora bivše Jugoslavije postoji jedna specifičnost.

"Specifično je što se kod nas to zbiva na nešto primitivniji način. Naše postjugoslovenske političke elite još nisu naučile da to zaviju u neke formulacije koje bi možda naizgled bile prihvatljivije, pa se onda njihova primitivna pozicija lakše može očitati iz njihovih riječi", pojašnjava Puhovski.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo