24°C
Mostar 32°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

21.03.2019 / 13:06 Politika - Urađeno za četiri godine

Zvizdić i Šarović predstavili rezultate mandata Vijeća ministara

Zvizdić i Šarović predstavili rezultate mandata Vijeća ministara
Denis Zvizdić / Vijesti.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici, ministri Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda, predstavili su danas u Sarajevu rezultate četverogodišnjeg rada Vijeća ministara u proteklom mandatu.

Govoreći na konferenciji za novinare u Sarajevu, Zvizdić je rekao da, kada su u pitanju evropske integracije, realizirani svi zvanični uvjeti s evropske agende BiH, kao stvaranje pretpostavke za dobivanje kandidatskog statusa.

- BiH zaista s pravom, opravdano, na bazi rada i truda, na bazi realiziranih aktivnosti u procesu u kojem je Vijeće ministara BiH bilo ključni, pozitivni generator tih procesa, očekuje da do kraja ove godine dobije kandidatski status - naveo je Zvizdić.

Ništa nismo dobili, naveo je, "preko reda, ništa ne tražimo van standardnih procedura i zaista očekujemo da ne bude nikakvih novih uvjeta i da dobijemo kandidatski status koji imaju i druge zemlje zapadnog Balkana“.

- Mislim da je to najavažnija poruka za građane BiH, posebno za mlade ljude - smatra Zvizdić.

U međuvremenu, ponovio je, realizirani su svi drugi uvjeti, usvojene su sve tražene strategije, najaktivniji smo član Berlinskog procesa, pristupili smo transportnoj zajednici...

Zvizdić je podsjetio da je BiH realizovala sve obaveze za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), a ostala je još samo jedna koja se odnosi na tečna naftna goriva.

 - Očekujemo da ćemo je brzo riješiti i završiti finalni korak za članstvo u WTO - kazao je Zvizdić.

Naša država, dodaje, realizovala je sve uvjete koje je imala sa MMF-om, te je najaktivnija i najkvalitetnija članica CEFTA-e, u kojoj uredno obavlja sve svoje poslove i ne pravi nevidljive carinske barijere.

Ekonomska reformska agenda, navodi Zvizdić, je na nivou Vijeća ministara realizirana u kapacitetu od 90 posto od predviđenih mjera i aktivnosti koje su bile zacrtane.

- Time smo stvorili pretpostavke za obiljan ekonomski razvoj - tvrdi Zvizdić, dodajući da, uprkos optimističnim pokazateljima, neke stvari mogle su se raditi i brže.

Posljednje četiri godine imamo, kako kaže, rast GDP-a oko 3,3 posto, kao i najveći rast izvoza u regiji Zapadnog Balkana, koji je u pretprošloj godini iznosio 16,8 posto, a u prošloj 12,5 posto.

- Obim vanjskotrgovinske razmjene je već prešao 30 milijardi KM. Nekada, prije 5-6 godina je to bila misaona imenica i mi polako idemo ka procentu pokrivenosti uvoza sa izvozom od nekih 68-70 posto - rekao je Zvizdić.

Naglašava da 73 posto bh. izvoza ide ka zemljama EU, koje su i naši glavni vanjskotrgovinski partneri, a sa nekima od njih, kao što je npr. Austrija, čak imamo i suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni.

- Glavni partneri su Njemačka, Austrija, Holandija, Italija, Hrvatska, Slovenija, Srbija... - istakao je Zvizdić.

Ekonomske parametre ocijenio je vrlo pozitivnim, imamo kontinuiran rast industrijske proizvodnje, pogotovo prerađivačke industrije. Imamo najveći rast turizma u regiji, nalazimo se među 15 zemalja svijeta sa najvećim brojem porasta turističkih posjeta.

- I dalje smo najmanje zadužena zemlja u EU i uopće u našem prostoru. Naš vanjski dug je negdje oko 37 posto našega GDP-a. Na bazi podataka koje imamo od naše Agencije za rad, zapošljavanje i statistiku, kada smo mi imenovani u aprilu 2015., u BiH je bilo uposleno 717.000, a zadnji podatak od početka februara ove godine je 815.000, dakle imamo razliku od 100.000 novouposlenih, dominantno u realnom sektoru, što je svakako vrlo pozitivan pokazatelj - dodao je Zvizdić.

Govoreći o aktivaciji Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), Zvizdić je da je, nažalost, jedno tehničko i stručno pitanje kao što je prvi Godišnji nacionalni plan prešlo na polje politike, politikanstva, i postalo prepreka i u formiranju Vijeća ministara BiH.

- Nadamo se da će se to pitanje riješiti. I odmah da kažem, mi sa velikim nestrpljenjem očekujemo da Predsjedništvo imenuje novog mandatara i da se imenuje novo Vijeće ministara i da mi našim kolegama prepustimo funkcije - dodao je Zvizdić.

Kada je u pitanju naredni prioritet Vijeća ministara - očuvanje stabilnosti i sigurnosti, Zvizdić je istakao da je posebno ponosan na ono što je urađeno.

- Iz BiH u zadnje tri godine nije bilo odlazaka na strana ratišta, to je izuzetno važno zbog raznih spinova koji se pojavljuju kada je u pitanju BiH i odlazak na strana ratišta - naglasio je Zvizdić.

Iznio je podatak da se u BiH ukupno vratilo 46 osoba, od kojih su 42 punoljetne, a 24 su procesuirane. Trenutno se na sirijskom ratištu nalaze 102 punoljetna državljanina BiH, od kojih su 54 muškarca i 48 žena.

- U slučaju da ih BiH bude morala prihvatiti, naravno da će biti procesuirani u skladu sa našim zakonima - jasan je Zvizdić, demantirajući na taj način informacije koje kruže u regionu o hiljadama građana BiH koji se bore na sirijskom ratištu.

Tu stvar, dodaje, držimo pod kontrolom, ali naglašava da nije zadovoljan kvalitetom i efikasnošću borbe protiv korupcije.

- Očekujemo da će i naredne vlasti to staviti u fokus svoga interesa, a smatram da je potpuna depolitizacija i neovisnost pravosuđa ključni i najvažniji instrument koji može pomoći u uspješnoj borbi protiv te pošasti i uopće protiv organiziranog kriminala - ističe predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

I regionalna saradnja, nastavlja, bila je također u fokusu odlazećeg saziva Vijeća ministara.

- Ona je imala neku vrstu amplituda, nekada su se odnosi razvijali u pozitivnom pravcu, kada govorimo o prošlosti - oni se vrate korak ili dva unazad. Ipak smo održali zajedničke sjednice sa vladama naših susjeda, unaprijedili smo brojne procese, pogotovo u oblasti ekonomije - govori Zvizdić.

Potencira kako bi za BiH bilo važno da završi nostrifikaciju ugovora o granici sa Hrvatskom, i potpiše ugovor o granici sa Srbijom.

- To nam nalaže i Strategija proširenja EU do 2025. godine, da riješimo svoje bilateralne sporove i odnose. Riječ je o međunarodno priznatim granicama i mislim da bi to bila najbolja dobrosusjedska poruka, upravo onakva kakvu smo imali kada smo potpisali Ugovor sa Crnom Gorom - dodao je Zvizdić.

Potom se osvrnuo na rad pojedinih sektora, istakavši da je u oblasti finansija i trezora urađen veliki broj vrlo važnih zakona i strategija, među kojima i Zakon o akcizama koji je deblokirao investicije u cestovnu infrastukturu.

- Vraćen je u novcu ukupan klirinški dug BiH, usvojen je program ekonomskih reformi, riješili smo sva pitanja u vezi sa Pismom namjere MMF-a. Prvi put na nivou BIH je usvojena srednjoročna strategija upravljanja dugom. Prošle godine javni dug je smanjen za 750 miliona KM - rekao je Zvizdić.

Dotakavši se vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, naveo je da BiH posljednje tri godine bilježi rekordnu pokrivenost uvoza s izvozom.

- Imamo najveći izvoz u regiji Zapadnog Balkana, omogućen nam je izvoz svih proizvoda od krompira, piletine, mlijeka i mliječnih proizvoda, a vrlo brzo crvenog mesa i jaja u EU. Nakorak smo do članstva u WTO i imamo vrlo pozitivne ekonomske parametre - tvrdi Zvizdić.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH bilo je domaćin niza susreta, od predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, brojnih sastanaka ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana, domaćin susreta CEI-ja...

- Što se tiče komunikacija i prometa, tu mogu izdvojiti niz vrlo važnih strategija, kao što je Strategija transporta i vrlo skori završetak mosta na rijeci Savi, na autoputu 5C, odobrenje 4G mreže, regionalni sporazum o roamingu, Strategija elektronskih komunikacija - rekao je Zvizdić.

U sektoru ljudskih prava i izbjeglica, navodi kako se uspješno realizira regionalni stambeni program, izgrađeno je 900 stambenih jedinica. U 45 općina u toku je izgradnja zgrada u koje će biti smješteni korisnici kolektivnih centara, unaprijeđeni su mehanizmi zaštite prava djece - naveo je Zvizdić.

Iz oblasti civilnih poslova, ističe kako je poslije dugog niza godina ponovo otvoren Zemaljski muzej BiH, te da su naši stećci došli na listu svjetske bašine. Imamo dobru saradnju sa UNESCO-om i WHO.

- Potpisali smo desetine i desetine sporazuma iz oblasti obrazovanja, nauke i sporta. Za par dana bit će potpisan i sporazum o priznavanju diploma u regiji Zapadnog Balkana iz oblasti medicinskih, biomedicinskih i tehničkih nauka - pojašnjava Zvizdić.

Kada je riječ o Ministarstvu pravde BiH, spomenuo je Strategiju za reformu sektora pravde, o saradnji Vijeća ministara sa nevladinim sektorom i činjenicu da je u tehničkom i fizičkom smislu završena Jedinica za pritvor, odnosno zatvor.

- Očekujemo da će se i to pitanje vrlo brzo riješiti, čim se riješi pitanje kadrovske problematike - dodao je Zvizdić.

Ministarstvo sigurnosti BiH postiglo je sporazum o saradnji s EUROPOL-om, a imamo i izvanrednu saradnju sa INTERPOL-om.

- Vrlo uspješno se borimo protiv svih oblika radikalizma, ekstremizma i terorizma. U sektoru odbrane, posebno moram pohvaliti Ministarstvo odbrane i ministricu Pendeš koja je dala veliki doprinos za registraciju vojne imovine, pogotovo na nivou FBiH, a i RS-a, čime smo stekli uvjeti da budemo pozvani da aktiviramo MAP - dodao je Zvizdić.

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović govorio je o rezultatima ministarstva na čijem je čelu, poručivši kako je u proteklom mandatu bilo mnogo uspjeha, ali da određene stvari nisu još završene, poput članstva BiH u WTO.



"Na početku mandata naš cilj i plan bio je da radimo na standardima. Oni su za nas bili najvažniji, uz otvaranje tržišta, odnosno uklanjanje prisutnih barijera za našu ekonomiju i privrednike, ne samo kada je u pitanju CEFTA, nego i neka druga tržišta ili tržište EU", rekao je Šarović.

On je podsjetio da 2015. godine, kada je počeo mandat ovog saziva Vijeća ministara, BiH nije mogla da u EU izvozi hranu biljnog i životinjskog porijekla.

"Danas je preostalo samo da riješimo pitanje dostizanja standarda za izvoz crvenog mesa u EU. U završnoj smo fazi i vjerujemo da će se, ovim tempom, taj posebni korak desiti u 2019. godini", kazao je Šarović.

Kako je naveo, fokus rada bio je i na strategijama, a od četiri najvažnije koje je Vijeće ministara BiH usvojilo u ovom mandatu, tri strategije su produkt rada Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"One su važne jer podižu opšti kredibilitet BiH i omogućavaju nam da budemo dio velikih potencijalnih evropskih prokeata, te da povlačimo sredstva iz IPA fondova", precizirao je on.

Ukazao je i na značaj potpisanih međunarodnih sporazuma o slobodnoj trgovini, poput sporazuma sa Turskom.

"Taj sporazum čeka na usvajanje u Predsjedništvu BiH. Ovaj dokument vrlo je važan za BiH, jer podiže trgovinu i ekonomske odnose BiH i Turske na veći nivo i bolji je od dosadašnjeg sporazuma. Ide u korist BiH i nadam se da će se vrlo brzo naći na dnevnom redu Predsjedništva BiH, te da ćemo vrlo brzo crpiti benefite iz ovog sporazuma i dostići milijardu evra trgovine sa Turskom", rekao je Šarović.

Kako je istakao, resorno ministarstvo i ovaj saziv Vijeća ministara BiH obezbijedili su BiH da bude domaćin najveće smotre biznisa u jednog godini u svijetu.

"To je Samit Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se biti u BiH početkom maja", najavio je Šarović.

 

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo