22°C
Mostar 30°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

20.03.2019 / 22:29 BiH - Zemlje potpisnice sporazuma sa Mehanizmom

Gdje bi Karadžić mogao da služi kaznu?

Gdje bi Karadžić mogao da služi kaznu?
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove izreklo je Radovanu Karadžiću doživotnu kaznu zatvora.

Žalbeno vijeće proglasilo je Radovana Karadžića krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

Nakon pravosnažne presude procedure za daljnji nastavak izdržavanja kazne nalažu da se najprije odredi mjesto gdje će Karadžić služiti kaznu, odnosno potrebno je odrediti zemlju u koju će biti prebačen.

Glavni uslov pri određivanju zemlje u kojoj se izdržava kazna jeste da ta država u svom zakonodavstvu uopšte ima doživotnu kaznu zatvora.

Portparol Mehanizma za krivične sudove Helena Egleston rekla je medijima da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslat na izdržavanje kazne i da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama Mehanizma objavljena je karta sa zemljama koje su potpisale spomenuti sporazum i u kojima osuđenici Međunarodnog suda u Hagu, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove služe kazne ili su ih služili.

To su: Švedska, Finska, Norveška, Danska, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska, Španija i Portugalija.

S obzirom da Norveška, Estonija, Poljska i Portugalija nemaju doživotne kazne u svom zakonodavstvu, Karadžić neće kaznu služiti u ovim zemljama.

Takođe, bitno je naglasiti da u Francuskoj, koja je potpisala sporazum, nijedan osuđenik još nije poslat na odsluživanje kazne, tako da je moguće da Karadžić bude prvi, međutim zadnju riječ o tome će imati Mehanizam.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo