25°C
Mostar 29°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 30°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

20.03.2019 / 17:49 BiH - Hasan Nuhanović za Vijesti.ba

Presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za samo jednu opštinu

Presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za samo jednu opštinu
Da je dio presude koji se odnosi na onih drugih sedam opština osim Srebrenice, kada je u pitanju genocid, bio drugačiji, imali bismo presudu koja bi bila još značajnija od ove.

Izjavio je ovo za Vijesti.ba publicista, predavač i nekadašnji prevodilac UNPROFOR-a u Srebrenici Hasan Nuhanović komentirajući pravomoćnu presudu Haškog tribunala po kojoj je bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu.

"Ali moramo biti legalisti i prihvatati presude Haškog suda. S obzirom da srpska i hrvatska politika dovode u pitanje njegov legalitet, jedina strana koja podržava i prihvata Haški sud je, uslovno rečeno, bošnjačka strana, ili, možemo i tako to reći, populacija preživjelih koja je u ovom sudu vidjela jedinu nadu za postizanje pravde", dodaje Nuhanović.

Nuhanović smatra kako nije moguće izdvojiti juli 1995. iz preostalog konteksta rata u BiH.

"Međutim, iako lično smatram da trebamo prihvatiti presudu Tribunala, jer šta nam drugo preostaje, ostajem pri stavu da je nemoguće da se juli 1995. izdvoji iz preostalog konteksta rata 1992-1995 kada je u pitanju genocid. A i sama presuda Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kaže da je genocid počinjen nad "Muslimanima Bosne i Hercegovine", te da je počinjen "u i oko Srebrenice", smatra Nuhanović.

Naš sagovornik dodaje kako termin "oko Srebrenice" uključuje još najmanje tri opštine.

"Iako to eksplicitno ne piše u samoj presudi, ovo "oko Srebrenice" obuhvata najmanje još tri opštine: Bratunac, Vlasenicu i Zvornik - i po mjestima egzekucija, i po lokacijama masovnih grobnica, i po počiniocima i po porijeklu žrtava koje su zapravo ka Srebrenici pobjegle, tj. koje su projterane iz svojih opština 1992. i 1993. godine, a to su, osim ove tri opštine koje sam pomenuo još Višegrad, Rogatica i Han Pijesak", navodi Nuhanović.

Nuhanović zaključuje kako ova presuda ipak nije samo presuda za genocid u Srebrenici.

"Dakle, presuda za "Srebrenički genocid" nije presuda za jednu opštinu, što je sasvim jasno", zaključio je Hasan Nuhanović.

Hasan Nuhanović je preživio genocid u Srebrenici, u kojem su mu ubijeni roditelji i brat. Do pada Srebrenice radio je kao prevodilac za pripadnike UNPROFOR-a u ovoj „zaštićenoj enklavi“ UN-a. Objavio je brojne članke o genocidu u Srebrenici, s fokusom na ulogu međunarodne zajednice u ovim događajima. Godine 2005. objavio je knjigu "Pod zastavom UN - međunarodna zajednica i genocid u Srebrenici".

Trenutno radi za Memorijalni centar Srebrenica – Potočari kao savjetnik. Nuhanović je danas publicista, predavač, priprema doktorat, a njegove knjige prevedene su na nekoliko svjetskih jezika.

H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo