17°C
Mostar 21°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

19.03.2019 / 11:01 BiH - Od 21. do 24. marta

Na MostarMUN konferenciji studenti i srednjoškolci iz sedamdesetak zemalja

Na MostarMUN konferenciji studenti i srednjoškolci iz sedamdesetak zemalja
Foto: Vijesti.ba
Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Univerzitetom "Džemal Bijedić" Mostar i Univerzitetom modernih znanosti - CKM Mostar, od 21. do 24. marta organizira konferenciju pod nazivom "Model ujedinjenih naroda" (MostarMUN 2019), koja je ove godine namijenjena srednjoškolcima i studentima iz regije i cijelog svijeta.

Ovo je prva MostarMUN konferencija koja predstavlja blisku suradnju Univerziteta, Sveučilišta i Koledža u Mostaru te će okupiti više od 250 sudionika iz više od 70 zemalja svijeta, najavili su organizatori.

Službeno otvaranje Konferencije predviđeno je u četvrtak u 9:30 sati u prostorijama Narodnog Pozorišta Mostar, gdje će se prisutnima obratiti počasna gošća ovogodišnje MostarMUN konferencije, veleposlanica Njemačke u BiH Christiane Hoffman.

Integralni dio konferencije je i panel diskusija na temu trgovanja oružjem, kojoj će nazočiti Hannah Elena Dönges, uime Federalnog Ureda za vanjske poslove Republike Njemačke, brigadir EUFOR-a Trachsler Martin i Dragan Božanić uime Ureda UNDP SEESAC-a.

Tijekom tri dana, učenici će kroz rad u MUN odborima i vijećima, među kojima su i Vijeće sigurnosti, te Komisija za razoružanje i međunarodnu sigurnost, raspravljati o nizu aktualnih svjetskih tema i pitanja.

Sjednice vijeća će se održavati u prostorijama Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, Hotela Mostar i Univerziteta modernih znanosti - CKM Mostar.

Osim utjecaja na svijest o globalnim pitanjima i razvijanja vještina javnog nastupa, konferencija zbližava mlade ljude iz različitih dijelova svijeta te daje svim sudionicima priliku da sruše stereotipe i ostvare otvorena međuetnička prijateljstva.

MostarMUN konferencija završava u nedjelju, 24. ožujka, i tom prilikom će svim sudionciima biti dodijeljeni certifikati i zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj konferenciji.

MostarMUN konferenciju 2019. podržalo je Veleposlanstvo Republike Njemačke u BiH, a partneri projekta su UWC Mostar, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet "Džemal Bijedić" Mostar i Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar.

(Vijesti.ba / NN)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo