8°C
Mostar 12°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.03.2019 / 17:00 BiH - Policija ne radi ništa

Povratnik u Vlasenici strahuje: Četiri bombe montirane nedaleko od kuće

Nebriga i nemar nadležnih institucija u manjem bh. entitetu mogli bi stajati života Alena Džindu (43) i njegove ukućane, koji već četvrti dan žive u strahu od potencijalne eksplozije četiri bombe montirane nedaleko od njihove porodične kuće.

Džindo, inače vlasenički povratnik i poduzetnik, vlasnik je farme muznih magarica. Dugo godina uspješno se bavi proizvodnjom magarećeg mlijeka. A možda je upravo to i zasmetalo nekome ko se odlučio na ovaj zastrašujući čin.

Smrtonosna zamka, udaljena svega pet metara od štale u kojoj boravi pedesetak magarica, i stotinjak metara od kuće, vreba i danas. Civilna zaštita i ostale institucije nadležne za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava oglušile su se na sve Džindine molbe i apele.

Tri bombe kašikare i jedan tromblon, zamaskirane među kamenje i travu, od petka čekaju svoje potencijalne žrtve. Jedna od bombi je žicom, dužine oko metar i po, povezana sa željeznom polugom ubodenom u zemlju.

Napadač je priželjkivao tri moguća scenarija: da ljudi ili stoka - koja svakodnevno obitava na tom području - zakače žicu ili šipku, ili da bombe aktivira vatra od otpadnog materijala kojeg su nakon proljećnog čišćenja Džinde namjeravale zapaliti.

Neeksplodirana ubojita sredstva u prošli petak otkrio je Džindin uposlenik. Džindo je potom odmah o svemu uredno obavijestio Policijsku stanicu (PS) u Vlasenici.

- Policijska patrola blagovremeno je izašla na lice mjesta, ali se nije udostojila obilježiti to područje, već su traku dali mom radniku da on to označi. Našli smo i neke daske pa to prekrili, da se ne bi nagazilo. I to tako i dan-danas stoji - kaže Džindo u razgovoru za Vijesti.ba.

Nakon što se niko iz nadležnih institucija nije pojavio narednog dana, Džindo je ponovo u subotu uvečer pozvao policiju. Naredno jutro ponovo se pojavila policijska patrola. Samo je pogledala lice mjesta i otišla.

- U poslijepodnevnim satima u nedjelju, moj radnik je na dvije lokacije pronašao još po jednu bombu. Po njihovom izgledu, čini se da su duže vrijeme tu stajale, jer su već zahrđale. Međutim, ova prethodna lokacija bila je namjenski pripremljena. Onako kako smo je mi pokrili u petak, i dan-danas stoji. Evo i u ovom momentu, dok pričam s vama, gledam u nju, a već je četvrti dan otkako smo je pronašli - razočarano će Džindo.

Slučaj je ponovo danas prijavio PS Vlasenica. Prvobitno su ga, kaže, odbili primiti kada im se rano jutros najavio telefonom.

- Jutros oko 7.30 sati pozvao sam PS Vlasenica i zatražio da me prime komandir, zamjenik ili pomoćnik. No, nijedan od njih očito to nije želio. Ne znam zašto. Zatim sam otišao i lično to prijavio. U krim-službi sam, također, dao izjavu, jer sam sinoć došao do saznanja da je jedan od Vlaseničana sjedio u nekom društvu, gdje se komentarisalo kako sam se dobro "proširio" i kako mi treba baciti koju bombu da se malo primirim - ističe Džindo.

PS Vlasenica je, kaže, danas kontaktirala Tužilaštvo Istočno Sarajevo, koje je naložilo istragu. No, Džindu su obavijestili da institucije zadužene za uklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava do četvrtka nisu u mogućnosti ukloniti smrtonosne prijetnje s njegovog imanja.

- Odmah sam im rekao da ću privatnom tužbom tužiti sve one koje su odbili da to urade - govori nam Džindo.

Kaže kako nema saznanja ko bi se mogao odvažiti na ovakvu grozotu, te da trenutno nema u koga da uperi prstom.

- Nije ovo prvi put da mi podmeću bombe, mislim da je četvrti put. Ali, zaista nisam ni sa kim ovdje u zavadi, ni s kim nemam apsolutno nikakvih problema, i ovdje već 16 godina vodim idealan život - poručuje Džindo, koji u porodičnoj kući živi sa suprugom, majkom i četvero djece.

- Samo Bog i sreća htjeli su da mi te bombe pronađemo prije nego što neko nastrada - svjestan je Džindo.

Inače, Džindo se u rodnu Vlasenicu vratio u maju 2003. godine. Nakon što je našu zemlju zadesio rat, s porodicom je prvo izbjegao u Sloveniju, u kojoj je boravio od 1992. do 1995., a potom je od 1996. do 2003. godine živio u Živinicama i Tuzli.


D.K.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo