24°C
Mostar 33°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

17.03.2019 / 19:57 Politika - Hoće li se popustiti Dodiku

Ima li u dokumentu o zajedničkom djelovanju mjesta za NATO

Ima li u dokumentu o zajedničkom djelovanju mjesta za NATO
Foto: Vijesti.ba
Formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine lideri HDZ-a BiH, SDA i SNDS-a najavili su do kraja marta.

Preduslov je usaglašavanje zajedničke izjave o budućem djelovanju, koju je trebao sačiniti Bakir Izetbegović.

Taj dokument trebao biti završen, odnosno usaglašen, do ponedjeljka.

SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri Bošnjačke pozicije i poziciju iz reda ostalih u Vijeću ministara. Prioriteti su ministarstvo finansija, ministarstvo odbrane i ministrastvo inostranih poslova. Slična interesovanja ranije su iznijeli i u HDZ-u BiH.

Preduslov za formiranje Vijeća ministara je usaglašavanje zajedničke izjave, o djelovanju koju je sačinio Bakir Izetbegović. Lidija Bradara sadržaj izjave nije željela komentarisati, ali kaže da se ona isključivo odnosi na Vijeće ministara. O mogućim imenima u Vijeću ministara predsjednik SNSD- a Milorad Dodik ističe da se još ne može govoriti, ali kao pedsjedavajući Savjeta će sigurno biti predložen Zoran Tegeltija.

Model konstituisanja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine poznat je. Predsjedavajući će biti Srbin, a ministarstva će biti podijeljena po principu tri Bošnjaka, tri Srbina i tri Hrvata. Ako je vjerovati datim obećanjima, vlast na državnom nivou trebali bi imati do kraja marta.

Pitanje NATO-a

Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva , jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene, naveli su iz SDA nakon zadnje sjednice Predsjedništva stranke.

U medijski prostor Bosne i Hercegovine pokušava se ubaciti spin i zasjeniti prava istina o NATO integracijama Bosne i Hercegovine u ovoj fazi, ocjenio je nedavno predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Vijeće ministara usvojilo je draft prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), i može biti javno prezentiran i ocjenjivan, ali će dokument biti jedan od ključnih elemenata u pregovorima budućih kolacija na nivou države – podsjetio je Zvizdić.

Također navodi kako neko pokušava da stvori sliku da postoje neki zakulisni dogovori u kojima se odustaje od NATO integracija Bosne i Hercegovine i da je usvajanje prvog Nacionalnog plana potpuno nevažan dokument koji neće biti dio pregovora na nivou koalicija Bosne i Hercegovine.

- Dakle, moja poruka, uostalom to je i stav stranke kojoj pripadam, jeste da je jedan od baznih i ključnih elementala budućih koalicionih pregovora dokumentana usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog plana za dalje integracije Bosne i Hercegovine. Oni koji o njemu puno pričaju ja bih zamolio da ga pročitaju, da se javno taj plan prezentira, da se nađe bilo koja rečenica bilo koja mjera koja može štetiti interesima i aktivnostima u Bosni i Hercegovini - poručuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Iz RS protiv

S druge strane lider SNSD-a Milorad Dodik tvrdi  po pitanju NATO integracija ne postoji saglasnost.

"Nijedna strana nema problem sa evropskim integracijama, ali ono što je sporno jesu NATO integracije. S obzirom na to da postoje ranije doneseni zakoni i strategije, ali i Rezolucija o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, smatram da je rješenje da se konstatuje da se to pitanje ostavi na pažnji i da se prilikom donošenje odluka u vezi s tim uvaži mišljenje svih strana u BiH", istakao je lider SNSD-a.

On je izrazio mišljenje da će uskoro biti postignut dogovor o principima za formiranje vlasti u BiH, jer su NATO integracije jedina stvar o kojoj nema saglasnost.

Podsjetimo, i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su rezolutno tvrdili kako neće dati svoj potpis Zoranu Tegeltiji kao mandataru dok ne bude potpisan Godišnji nacionalni plan.(Vijesti.ba)

Izdvajamo