15°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

17.03.2019 / 19:00 Regija - Iz minute u minutu

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene
Foto: BETA

Nakon sukoba policije i demonstranata situacija ispred policijske stanice u Beogradu se smirila, a demonstranti su se razišli.

Lider pokreta Dveri Boško Obradović dao je rok MUP-u da pusti sve uhapšene demonstrante do sutra u 15 sati.


Demonstranti su se nagurivali s policijom, gađali ih flašama i uzvikivali pogrdne riječi ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Uhapšeno je još nekoliko demonstranata, a ranije uhapšeni su odvedeni na sud gdje im se određuje pritvor. Obradović je najavio da, ukoliko demonstranti koji su uhapšeni zbog upada u zgradu RTS-a ne budu pušteni sutra do 15 sati, zakazati nove proteste.

Pozvao je sve da ostanu smireni i dostojanstveni. Roditeljima uhapšene djece je dozvoljen ulazak u stanicu, ali nije saopćeno da li su ih uspjeli vidjeti i saznati za šta ih terete.

Podsjetimo, protesti održani prvobitno ispred Predsjedništva Srbije, a potom su nastavljeni ispred policijske stanice u kojoj su zadržani demonstranti koji su uhapšeni zbog jučerašnjeg upada u zgradu RTS-a. Do sada je najmanje jedan demonstrant osuđen po hitnoj proceduri.

17:20 Demonstranti predvođeni liderima Saveza za Srbiju stigli su ispred stanice policije na Bulevaru despota Stefana. Ispred policijske stanice je policijski kordon, a Bulevar despota Stefana zatvoren je za sobraćaj od ugla sa ulicom Džordža Vašingtona.

17:00 Roditelji uhapšenih M. S. i N. D. ušli su u zgradu policije u Bulevaru Despota Stefana.

16:31 Nakon nekoliko sati blokade zgrade Predsjedništva Srbije, u kojoj se nalazio i Aleksandar Vučić, demonstranti su se povukli pred policijsku stanicu, pa je i predsjednik države napustio svoje sjedište.

Lideri opozicije Boško Obradović, Dragan Đilas i drugi poveli su kolonu građana pred policijsku stanicu "29. novembar" u Beogradu kako bi zahtjevali puštanje na slobodu nekoliko osoba koje su sinoć uhapšene zbog upada u zgradu RTS-a.

Jedna os uhapšenih osoba je i ekspresno osuđena na mjesec dana zatvora.

Demonstranti planiraju da se večeras ponovo okupe pred zgradom RTS-a.

16:15 Učesnici protesta stigli su do policijske stanice u Ulici despota Stefana ispred koje se nalazi policijski kordon. Kod policijske stanice je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sa saradnicima.

15:18  Građani se sada kreću ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu pred policijsku stanicu u koju je priveden jedan od demonstranata zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

15:04 Obradović je pozvao sve okupljene da odu do policijske stanice i traže za slobodu mladića koji je uhapšen zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a. On je kazao da im se Vučić ruga objavljujući fotografiju kako igra šah.

14:43 - Lideri opozicije su saopćili okupljenima da imaju informaciju da ima desetak ljudi kojima su danas sudi, a neki su već osuđeni.

14:30 
Boško Obradović je okupljenima kazao da ima informaciju da je Vučić pokušao pobjeći kroz podzemni prolaz, ali da ta vijest još uvijek nije do kraja provjerena.

14:10 
I dalje nema informacija da li je Aleksandar Vučić napustio zgradu s obzirom da prisutni imaju informaciju da postoji i podzemni izlaz. Hiljade demonstranata strpljivo čeka upute organizatora protesta koji s razglasa šalju poruke protiv vladajuće strukture i onoga što građani žele.

Među okupljenima kruže informacije da ima uhapšenih i da bi policija mogla krenuti sa rastjerivanjem skupa.

13:35 
Okupljeni ispred zgrade formiraju živi lanac, kako Vučić ne bi uspio izaći neopaženo. Novinarske ekipe su napustile zgradu Predsjedništva Srbije.

13:16 
Vuk Jeremić, predsjednik Narodne stranke: "Zdravo slobodni Beograde, zdravo slobodna Srbijo. Ovaj dan niko od nas ovdje neće zaboraviti, to vam obećavam. Mislio je da narod neće doći, prevario se."

13:14 
Preko razglasa je poručeno da okupljeni demonstranti traže poštivanje Zakona o javnom informisanju te zahtijevaju da javni servis bude objektivan i profesionalan. Rečeno je i da će se protesti proširiti i ispred zgrade Pink TV-a.

"Osvanula je Vučićeva crna nedjelja. Nadamo se da je doveo policajce koji će nas štiti od njega i njegovih kriminalaca. Nećemo dozvoliti da on, njegov brat, Vulin i ostali upravljaju našim životima. Vučić mrzi svoj narod. Hvali se koliko je hrabar na televiziji, pa što ne izađe. Sram ga bilo", poručeno je.


Foto: Telegraf

13.07 
Demonstranti uglas, uz zvižduke pištaljki, uzvikuju "Vučiću lopove".

13.05 
Novinari ne mogu da izađu iz zgrade Predsjedništva jer su blokirani svi izlazi.

12.59
Lider Dvera Boško Obradović je poručio da je zgrada Predsjedništva Srbije u potpunosti blokirana, te da Vučić ne može da izađe bez ostavke.

- Najveća kukavica u historiji srpske politike Aleksandar Vučić može izaći automobilom samo na ovaj izlaz koji blokiramo. Nastavimo blokadu zgrade do ostavke Vučića. Nema povlačenja, nema predaje. Poslije tri mjeseca danas smo ovdje da tražimo ostavku najvećeg lopova, kriminalca i izdajnika Srbije. Napravili smo obruč. Ni pacov neće moći da izađe - istakao je Obradović.12.52 Grupa demonstranata ispred zgrade Predsjedništva Srbije došla je u sukob s pripadnicima policije koji osiguravaju ulaze u zgradu.

Kako javljaju pojedini mediji, došlo je do koškanja i manjeg sukoba, ali je situacija brzo stavljena pod kontrolu.

Reporteri N1 javljaju da je bačen i suzavac.

Okupljeni građani ranije su srušili zaštitnu ogradu ispred Predsjedništva i prišli ulazu.

Građani uzvikuju "odlazi", "uhapsite Vučića", "lopovi".

12.42 Ulica kralja Milana u Beogradu trenutno je zatvorena za saobraćaj, a Borko Stefanović, jedan od lidera opozicije, rekao je okupljenim novinarima "da su svi ulazi i izlazi u Predsjedništvo blokirani".

I Vučić je u svom obraćanju naglasio da ima informaciju da su sve ograde ispred Predsjedništva probijene i da demonstranti gledaju kuda da upadnu u zgradu.

Dodao je, međutim, da niko ne treba da strahuje i da će nadležne službe reagovati.

12.40 Demonstranti su blokirali sve izlaze iz zgrade Predsjedništva Srbije.

- Policija Beograda štiti najvećeg lažova u historiji Srbije od građana koji su došli po njegovu ostavku. Nalazimo se ispred jedinog izlaza iz kojeg može izaći automobilom. A na dva druga može pješice. Čekamo ga na sva tri ulaza. Nećemo se razići dok on ne izađe da ga pozdravimo. Policiju pozivamo da se pridruže narodu i uhapse Vučića. Mi nismo došli praviti incidente - rekao je Obradović.

12.35 Ne mislim da smo danas dalje od parlamentarnih izbora nego što smo bili jučer, rekao je Vučić.

12.34 Srbijanski predsjednik istakao je kako raspolaže informacijama da se narod sa Kosova sprema krenuti u Beograd da ga brani.

- Nema potrebe da me iko brani - kazao je Vučić.

12.29 Nasilju je došao kraj, svi koji u nasilju učestvuju za nasilje će odgovarati, istakao je Vučić. Kako je rekao, 1.023 osobe probile su sve ograde oko Predsjedništva, gdje su se demonstranti danas okupili.12.22 Država neće dozvoliti da nasiljem ugrožavate bilo koga, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti koje je u toku.

"Želimo da nastavimo dijalog, ali plašim se da neki drugi pokazuju da neće nastavak", rekao je Vučić.

Ističe da je za Beograd kompromis najbolje rješenje, ali napominje da je Srbija odlučna da sačuva svoj nacionalni interes.

Povodom upada demonstranata i dijela opozicije u zgradu RTS-a, Vučić je rekao da je država mjesecima ćutala, ali da neće dozvoliti nikome da nasiljem ugrožava bilo koga.

Srbija će zaštititi svoj narod, ukoliko oni koji treba da ga čuvaju taj posao ne obave, kazao je predsjednik Srbije.

Aleksandar Vučić je vanredno obraćanje javnosti počeo podsjećanjem na pogrom Srba sa Kosova, 17. marta 2004. godine.

Počeo protest pred zgradom Predsjedništva

Nekoliko stotina nezadovoljnih građana Srbije okupilo se ispred zgrade Predsjedništva nakon sinoćnjeg protesta u i ispred zgrade RTS-a. Oni su danas došli kako bi ih, kako su rekli, čuo i Aleksandar Vučić koji se u ovom trenutku obraća javnosti.

Demonstranti skandiraju "Odlazi Vučiću" i "Vučiću lopove".

Među okupljenima je i Boško Obradović koji je ponovio zahtjeve demonstranata o ostavci Aleksandra Vučića i Ane Brnabić.Foto: Telegraf

Oko zgrade Predsjedništva je postavljena metalna zaštitna ograda, a pojačano je i prisustvo policije.

"Okupljamo se na konferenciji za medije Aleksandra Vučića i čekamo da podnese ostavku najveći lažov u povijesti Srbije", najavili su iz Saveza za Srbiju.

Protesti "1 od 5 miliona" su u subotu trajali od 18 sati do ponoći, kada su se demonstranti razišli i najavili okupljanje za danas tačno u podne. Demonstrantima nisu ispunjeni sinoćni zahtjevi da njihovi predstavnici dobiju nekoliko minuta prostora uživo u Dnevniku 2 RTS-a.
(Vijesti.ba)

Izdvajamo