16°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

15.03.2019 / 19:12 Politika - Formiranje vlasti

SDA donijela 13 zaključaka, žele Ministarstvo finansija

SDA donijela 13 zaključaka, žele Ministarstvo finansija
Foto: Vijesti.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) je zaprepaštena informacijama koje je u javnost iznio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, a koje se odnose na navodno podmetanje dokaza u organizaciji konzula Republike Hrvatske Ivana Bandića s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u BiH.

Upitan da prokomentariše stav HDZ-a BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića, koji je rekao da državno ministarstvo finansija tradicionalno pripada HDZ-u, te da bi tako trebalo biti i u ovom mandatu, Izetbegović je kazao da je vrijeme da se tu malo "promiješaju karte".

- Već predugo HDZ drži finansije. Mislim da će doći do toga da HDZ i gospodin Čović preuzmu Ministarstvo vanjskih poslova, a da mi preuzmemo Ministarstvo finansija na državnom nivou - kratko je odgovorio Izetbegović.

U nastavku zaključci SDA:

1. SDA pozdravlja kompletiranje odgovora na Upitnik Evropske komisije. Očekujemo da BiH do novembra ove godine dobije kandidatski status s obzirom da su predajom odgovora na Upitnik ispunjeni svi zvanični zahtjevi EU.


2.    SDA pozdravlja odluku Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH kojom se odobrava zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji Zapadnog Balkana.


3.    SDA podržava početak izgradnje  tunela Hranjen, u sklopu realizacije izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde. Ovaj projekat od izuzetne je važnosti za dalji ekonomski i društveni razvoj Goražda, Bosansko-podrinjskog kantona  i istočne Bosne.


4.    SDA pozdravlja Odluku Parlamenta Federacije BiH o zatvaranju finansijske konstrukcije za izgradnju Bloka 7-450 MW Termoelektrane Tuzla. Izgradnja Bloka 7 neophodna je zbog osiguranja stabilnosti energetskog sistema BiH. Osim ekonomskog, ovaj projekat ima i veliki ekološki značaj, jer će se njegovom realizacijom u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje zraka u Tuzli.


5.    SDA podržava rad federalnog Ministarstva za pitanja boraca i invalida i predstavnika koordinacije boraca na izradi prijedloga Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica. Zakon treba biti realan, provodiv i finansijski održiv bez daljih opterećenja za privredu.


6.    SDA zahtijeva da Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti poduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu.


Tražimo pokretanje postupka zabrane ovakvih i sličnih okupljanja, kao i zabranu djelovanja Četničkog ravnogorskog pokreta u BiH, koje predstavlja stalnu prijetnju miru i stabilnosti.


Postrojavanje srpskih nacionalističkih falangi posebno je uznemirujuće za Bošnjake povratnike u entitet RS, a naročito u Višegradu u kojem su u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije na BiH u periodu 92-95. nad Bošnjacima počinjeni masovni ratni zločini.


Razočarani smo odnosom većine parlamentaraca u Domu naroda BiH koji su odbili čak i da raspravljaju o osudi četničkog okupljanja u Višegradu.


7.    SDA osuđuje napad na  povratnika Azrina Hodžića u Prijedoru. Pozivamo nadležne organe entiteta RS da hitno procesuiraju i sankcioniraju počinioca ovog napada. Vlasti entiteta RS moraju poduzetu konkretne mjere koje će doprinijeti suzbijanju nacionalne mržnje, a prije svega spriječiti napade na povratnike i njihovu imovinu.


8.    Zastrašujući teroristički napad na džamije u Novom Zelandu, u kojem je ubijeno i ranjeno više  desetina nedužnih ljudi, pokazuje monstruoznu i zločinačku prirodu ideologije nasilog ekstremizma i radikalizma. Saosjećajući sa žrtvama i najoštrije osuđujući ovaj teroristički čin, izražavamo posebnu zabrinutost činjenicom  da je ovaj teroristički akt bio, pored ostalog, inspirisan četničkom ideologijom i ličnošću ratnog zločinca Radovana Karadžića.


9.    Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je navodno organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.


Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija  i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti po ovom pitanju.  Također, pozivamo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli.


10.    Predsjedništvo SDA daje punu podršku i cijeni napore pregovaračkog tima SDA. Potrebno je što prije formirati vlast i posvetiti se predanom radu na provođenju reformi. Pozivamo  političke aktere da vlastite stavove i zahtjeve odrede unutar realnih okvira i izbornih rezultata.


11.    Predsjedništvo SDA smatra da je potrebno što prije okončati proces pregovaranja imajući u vidu rokove koji su propisani zakonom. Tražimo od pregovaračkog tima SDA da sve pregovore završi do 24.marta, kako bi naredna sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj trebaju biti donesene konačne odluke o koalicijama,  bila održana 25.marta.


12.    Pregovore za državni nivo vlasti potrebno je nastaviti na nivou delegacija. U delegaciju SDA uključiti članove Kolegija Stranke koji su u aktuelnom sazivu Vijeća ministara BiH. SDA i partnerske stranke trebaju preuzeti tri bošnjačke pozicije i poziciju iz reda Ostalih u Vijeću ministara. Redoslijed u prioritetu izbora ministarstava za SDA je Ministarstvo finansija, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo pravde i Ministarstvo civilnih poslova. Pitanje aktivacije MAP-a kroz usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana tretirati kao tehničko pitanje koje treba rješavati na nivou nadležnog ministarstva , jer su svi potrebni zakoni, strategije i odluke ranije usvojene.


13.    U pregovore koji se odnose na federalni nivo vlasti  uključiti članove Kolegija SDA koji su aktuelnom sazivu Vlade FBiH. Učešće u budućem sazivu Vlade F BiH treba biti u skladu sa učešćem koalicionih partnera  u Parlamentu FBiH. Osnovni problem koji treba biti riješen prije formiranja nove Vlade je praksa preglasavanja.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo