19°C
Mostar 25°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.03.2019 / 12:20 Politika - Tužilaštvo BiH

Mektić nakon saslušanja: Cilj im nije istina

Mektić nakon saslušanja: Cilj im nije istina
Foto: Avaz - Vijesti.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je saslušan u Tužilaštvu BiH nakon što je izjavio da ima informacije da Hrvatska vrbuje pripadnike selefijskog pokreta u BiH.
 

"Ovdje nije suština da se utvrdi šta se stvarno događalo. Ovdje je suiština da se zaštite rodbinsko-prijateljske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče", poručio je Mektić u izjavi za novinare nakon saslušanja.
 
Kako je istakao, da je Tužilaštvo imalo namjeru istražiti šta se zaista dogodilo, utvrđivalo bi to u svakom slučaju do sada. 
 
"Sve što sam rekao, potvrđujem", kategoričan je ministar sigurnosti BiH. 
 
Na pitanje da li je u ovom slučaju OSA preduprijedila obavještajce iz Hrvatske, te spriječila njihove aktivnosti, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći.
 
"Uloga obavještajne agencije nije samo da prikuplja informacije, već da predupređuje i spriječi svaki pokušaj da bilo koja strana obavještajna služba prodre u BiH", kazao je on. 

Govoreći o samom ispitivanju u Tužilaštvu BiH, ministar sigurnosti BiH rekao je da kako se diskutovalo i o generalnom konzulu Hrvatske u Tuzli Ivanu Bandiću, kako i o novinaru Mati Đakoviću koji je vozio automobil diplomatskih tablica koje pripadaju hrvatskom konzulatu.

"Rekao sam da imam informacije i da sam vidio određene fotografije gdje je unazad nekoliko mjeseci Mato Đaković vozi to vozilo. On kaže da je to vozilo uzeo od Bandića, jeste uzeo, juče ga prepisao kad je sve to provaljeno. Ne smije u diplomatsko vozilo niko da sjedne osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određen način tretira kao teritorija te zemlje. A vi date Mati Đakoviću da voza diplomatsko vozilo, pa može u njemu raditi šta hoće i kako hoće", kazao je Mektić.


On je kao "brutalnu, glupu i blentavu aktivnost" ocijenio zahtjev Tužilaštva BiH da im dostavi diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH i sigurnosnim agencijama.
 
Kako je rekao, to je pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini, poručivši da se na taj način neće disciplinovati sigurnosne agencije.  
 
"Sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze", kazao je Mektić. 

Mektić je rekao da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH. 

"Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo", kazao je Mektić. 

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH formiralo je juče predmet kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima o obavještajcima iz Hrvatske, koji su navodno vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo