13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.03.2019 / 20:49 Svijet - Evropski parlament

Usvojene mjere za slučaj Brexita bez dogovora

Usvojene  mjere za slučaj Brexita bez dogovora
Foto : Ilustracija - Vijesti.ba

Evropski zastupnici podržali su u srijedu mjere koje u slučaju Brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, saopćio je Evropski parlament.

U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju Brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Evropske unije.

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do marta  2020. godine ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Evropske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u saopćenju Evropskog parlamenta.

Evropski parlament također je podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Evropska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama.

Evropski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produženje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon Brexita.

U utorak je prihvaćen prijedlog Evropske komisije koji omogućava ribarskim plovilima iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine da nastave poslovati u vodama EU-a i Ujedinjene Kraljevine od dana britanskog izlaska bez sporazuma zaključno s 31. decembrom 2019. godine.

Donesene su i tehničke mjere o pregledima brodova te o prilagodbi koridora osnovne mreže Sjeverno more – Sredozemlje.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je i više mjera vezanih za socijalnu sigurnost u slučaju Brexita bez sporazuma.

Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanski građani koji žive u nekoj od 27 zemalja članica EU-a moći će zadržati svoja prava na socijalnu zaštitu koja su stekli prije Brexita, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.

Evropski program za prekograničnu koheziju i saradnju PEACE IV između Irske, Sjeverne Irske i Škotske nastavit će funkcionirati do svog planiranog završetka 2020. godine, bez obzira na "no-deal Brexit".

Studentima i nastavnicima koji koriste program Erasmus u Ujedinjenoj Kraljevini ili dolaze iz nje, bit će omogućeno da završe svoje tekuće aktivnosti u inostranstvu.

Prihvaćeni prijedlozi su privremeni i ograničenog obima, a Evropska unija mjere uvodi jednostrano pod uslovom da Ujedinjena Kraljevina donese slične, stoji u saopćenju EP-a.

Evropska komisija pozdravila je brzo donošenje više vanrednih mjera za slučaj Brexita bez dogovora u Evropskom parlamentu, te istakla da će se garantirati potpunu pripremljenost EU-a za slučaj da Ujedinjena Kraljevina 29. marta napusti Evropsku uniju bez dogovora.

U saopćenju za medije Evropska komisija  naglašava kako nije riječ o "minidogovorima", jer se o tome nije razgovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom, i ocjenjuje kako EU vanrednim mjerama neće i ne može ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora oko Brexita.

Evropska unija priprema se za scenarij Brexita bez dogovora od decembra 2017. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo