13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.03.2019 / 20:00 BiH - General Curtis Scaparrotti

Komandant NATO-a: Rusija povećala štetne aktivnosti na Balkanu

Komandant NATO-a: Rusija povećala štetne aktivnosti na Balkanu
Foto: AFP - Vijesti.ba

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Curtis Scaparrotti je u svjedočenju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma rekao da ga zabrinjava ruski uticaj u regionu gdje je, kako je istakao, cilj Rusije da spriječi napredak i integracije.

„Rusija nastavlja da širi svoj štetni uticaj širom Evrope, naročito u područjima gdje vjeruju da bi taj uticaj trebalo da preovladava, duž istočne granice. Vjerujem da je cilj Rusije da postane poštovani globalni lider i da poveća svoj uticaj. Da bi to postigle, upotrijebiće štetni uticaj i preduzeti nelegalne aktivnosti”, kaže Scaparrotti .

Scaparrotti je dodao da je zabrinut zbog Balkana, gde je, kako kaže, u protekloj godini povećan štetni uticaj Rusije, prenosi Glas Amerike.

„... A riječ je o regionu u koji smo mnogo uložili i koji je ključan za bezbjednost Evrope. Rusija pokušava da podrije bilo kakav napredak ka integraciji u evroatlantske institucije, EU, NATO itd. To je njen opšti cilj širom Balkana, a to prije svega radi širenjem dezinformacija, finansiranjem i pružanjem podrške marginalnim strankama. Ne interesuje uvijek ih na kojoj su strani, dok god podrivaju aktuelnu vladu i bilo kakav napredak”, rekao je on.

General je istakao da su se ruske aktivnosti na Balkanu intenzivirale poslednjih šest do osam mjeseci.

„Pristupanje Crne Gore NATO kao 29. članice i potencijalno članstvo Sjeverne Makedonije kao 30-te članice je tačno ono što Rusija nije htjela da vidi i nastaviće da se bave tim pitanjem u Sjevernoj Makedoniji, kao što je pokušala da se miješa u pristupanje Crne Gore. Bez napretka, ljudi počinju da gube nadu i smanjuje se želja za integracijom u Evropu", naveo je Scaparrotti.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo