18°C
Mostar 27°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 23°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

14.03.2019 / 20:00 BiH - Začuđujući stav Ambasade SAD

Kontra stava Pompea i EU: Domaća "pamet" za Kineze

Kontra stava Pompea i EU: Domaća "pamet" za Kineze
Foto: Vijesti.ba

Parlament Federacije BiH dao je saglasnost za garanciju Federacije BiH i davanje prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

 

Tako su Federalni parlamentarci, kroz projekt težak oko milijardu i po KM, širom otvorili vrata Kini na i nakon brojnih upozorenja evropskih i svjetskih, prije svih američkih, zvaničnika na opasnost od kineskog utjecaja.

BiH nalazi se u teškoj, mnogi kažu najtežoj političkoj situaciji nakon rata pa joj je put u EU i NATO od suštinskog značaja. Previše je aktera koji rovare protiv države BiH, pa ulazak Kine na teritoriju BiH ne djeluje nimalo ohrabrujuće, pogotovo jer je Kina u prošlosti u svakoj ključnoj situaciji po BiH pokazala kako nije prijatelj ove zemlje. S druge strane, SAD i EU to jesu.

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn bio je direktan te u više navrata upozorio bh. vlasti da aranžman sa Kinezima nije dobar, tačnije da je štetan za evropski put Bosne i Hercegovine i da se njime krše evropska pravila. Hahn će po odgovore uskoro u BiH. Tu će mu bh. političari morati pojasniti zašto su pristali na kinesko financiranje projekta što Hahna isključivo zanima, a ne o kakvoj se, staroj ili novijoj, opremi radi, kako se to pokušava pojasniti, ali ne bez razloga.

Naime, mnoge je začudila javno iskazana podrška Američke ambasade u BiH projektu Bloka 7 TE u Tuzli obzirom da je nekoliko sedmica ranije američki državnog sekretara Mike Pompea cijelu evropsku turneju potrošio na pojašnjavanje opasnosti koje nosi kineski i ruski uticaj, posebno naglasivši predatorske “investicije” iz Kine. Da li to znači da se u nekoj velikoj geopolitičkoj igri ovaj prostor prepušta Kinezima i Rusima tek treba vidjeti … Ili se pak radi o tome da je američka podrška obezbijeđena činjenicom da će neke komponenate za Blok 7 u Tuzli raditi američka kompanija General Electric.

Dolaskom Hahna u BiH očekuje se i odgovor kako EU gleda na američku podršku projektu, te da li su kineske investicije bezopasne kada je u pitanju profit američke kompanije.

Domaći lidere ovakva pitanja ne postavljaju i jure u zagrljaj Kinezima po cijenu ekonomskog i moralnog posrnuća kakvo jeste odluka da se izgradnja i korištenje Bloka 7, pod krajnje sumnjivim financijskim okolnostima, dodijeli Kini koja negira genocid u Srebrenici.

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo