10°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

14.03.2019 / 19:04 BiH - Sastanak

Crnadak i Berton o saradnji BiH i OSCE-a i propustima tokom Općih izbora

Crnadak i Berton o saradnji BiH i OSCE-a i propustima tokom Općih izbora
Foto: MVPBiH - Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Bruce Berton na današnjem sastanku su  razgovarali o nastavku saradnje BiH sa OSCE-om te  o Završnom izvještaju Ureda OSCE-a za demokratske institucije i lјudska prava (ODIHR) o Općim izborima održanim u BiH 7. oktobra 2018. godine.

Na sastanku je istaknuto da se u Završnom izvještaju ODIHR-a, objavljenom 25. januara 2019. godine, naglašavaju nedostaci i propusti vezani za održavanje oktobarskih Općih izbora u BiH, te daju preporuke za izmjenu izbornog zakonodavstva kako bi se u budućnosti spriječile zloupotrebe.

Ministar Crnadak je naglasio da je izvještaj ODIHR-a, koji je dostavljen institucijama Bosne i Hercegovine, alarmantan u dijelu koji govori o pritiscima, ucjenama i zastrašivanjima birača kao i zloupotrebi javnih RTV servisa u BiH, koji su stavljeni u funkciju pojedinih političkih opcija, te da je ovo vrlo važan dokument kada je riječ o promovisanju demokratije, vladavine prava, tolerancije te nezavisnosti institucija.
 
Ministar Crnadak i ambasador Berton su se saglasili da je potrebno što prije reagovati i primijeniti sugestije i preporuke ODIHR-a iz ovog i prethodnih izvještaja.

Ministar Crnadak je izrazio nadu da će vlasti u BiH, uz pomoć OSCE-a i Evropske unije, do sljedećih izbora uvažiti preporuke ODIHR-a, kako bi se stekli uslovi da građani na izborima mogu slobodno i bez pritisaka da biraju svoje predstavnike u organima vlasti, što je osnovna pretpostavka za razvoj demokratije i unapređenje stanja ljudskih prava u BiH, saopćeno je iz  Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo