Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 22:53h Regija - Promjena imena

Zvanično: Makedonija se više ne zove tako

Zvanično: Makedonija se više ne zove tako
Republika Makedonija je u utorak poslije podne formalno promijenila ime u Republika Sjeverna Makedonija.

Kako je saopštila Vlada Sjeverne Makedonije, objavljivanjem u Službenom glasniku stupili su na snagu Prespanski dogovor o rješavanju spora oko imena sa Grčkom i amandmani na makedonski ustav kojim je promijenjeno ime države, kao i ustavni zakon za njihovo sprovođenje.
 
U prvom saopštenju te vlade sa novim imenom države navodi se da je 12. februara na snagu stupio Konačni dogovor o rješavanju spora sa Grčkom oko imena, popularno nazvan Prespanski dogovor, što je Ministarstvo spoljnih poslova objavilo u Službenom glasniku.
 
Ističe se da su ispunjeni svi uslovi za stupanje na snagu ustavnih amadmana kojima je ime države promijenjeno u Sjeverna Makedonija i ustavnih zakona za njihovo sprovođenje, kao i da su ti amandmani koje je parlament donio 11. januara u utorak stupili na snagu kada ih je Vlada objavila u Službenom glasniku.
 
"Time, kako se navodi, započinje izvršavanje obaveza koje proizlaze iz Konačnog dogovora i ustavnih amandmana. Prve odluke u vezi sa potrebnim mjerama i aktivnostima biće predstavljene u saopštenju koje će objaviti Muđuresorska grupa za izvršavanje obaveza iz Konačnog dogovra", navela je Vlada.

 

(Vijesti.ba / NN)


Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!