Utorak 19.02.


12.02.2019. / 21:25h Regija - Jasna poruka

Pismo kosovskim vlastima iz Washingtona: Povucite takse

Pismo kosovskim vlastima iz Washingtona: Povucite takse
Trojica visokih kosovskih zvaničnika, predsjednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik parlamenta Kadri Veselji primili su oštro pismo SAD, sa zahtjevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji.

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, State departmenta i ministarstva odbrane, Matthew Palmer, Laura Cooper i John Erath.
 
Oni su naveli da su potezi Prištine, među kojima ističu takse, onemogućile SAD da nastave saradnju sa kosovskim vlastima "na velikom broju ciljeva".
 
Nakon što Priština nije poslušala zahtjev SAD da se ukinu takse, Washington je, ističe se, odlučio da preduzme korake, a prvi je bio otkazivanje posjete generala Ora iz Ohaja.
 
"Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i oni mogu da budu umanjeni", pišu američki zvaničnici. 
 
U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo.
 
"Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično angažovano u pokušajima da se izgradi budućnost za Kosovo. Nevjerovatno je da posle svega što smo zajedno uradili, Kosovo tako olako shvata naše prijateljstvo da ignoriše naš savjet", navodi se u pismu. 
 
Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslijediti šire "sankcije".
 
Ističe se da Sjedinjene Države nastavljaju da se zalažu za postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom, koji će odgovarati objema stranama.
 
"Naša namjera je da vidimo da se Srbija, ali i Kosovo, ponašaju odgovorno kako bi se ponovo uspostavio dijalog, Prvi korak na ovom putu mora da bude ukidanje taksi. Dok to ne učinite, mi ne možemo da vratimo nađe odnose na pređašnji nivo", zaključuje se u pismu.

 
Pismo prenosimo u cijelosti:
 
"Kao što je predsjednik Trump napisao u njegovom pismu iz decembra 2018. godine, ovo je prilika da se budućnost Kosova, kao stabilne, uspješne i bezbjedne zemlje, unaprijedi putem normalizacije odnosa sa Srbijom i preduzimanjem ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije. Od tada smo izrazili našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući nametanje taksi na proizvode iz Srbije i BiH, mogle da ugroze ovaj cilj. Ove akcije podrivaju sposobnost Sjedinjenih Država da nastave da sarađuju sa vama na širokom spektru zajedničkih ciljeva.
 
Nakon što su naši zahtjevi za suspenziju taksi bili zanemareni, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi pokazali našu zabrinutost, uzimajući u obzir i naše bezbjednosno partnerstvo. Za početak, odlučili smo da otkažemo planirano putovanje komandanta Nacionalne garde Ajove, generala Ora na Kosovo. Njegova posjeta je trebalo da se fokusira na bilateralnu bezbjednosnu saradnju. S obzirom na problematičnu akciju koju je preduzela vaša vlada, ne bi bilo prikladno da dođe do takve posjete. Pažljivo ćemo razmotriti druge aspekte naše saradnje i preispitati da li i njih takođe treba ograničiti.
 
Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Radili smo mnogo godina na postizanju budućnosti u kojoj ljudi na Kosovu mogu da žive onako kako izaberu, u miru. Borba Kosova za slobodu obuzela je maštu Amerikanaca. Hiljade diplomata i vojnika SAD su se lično založili u pokušajima da se za Kosovo izgradi budućnost. Nevjerovatno je da poslije svega što smo zajedno ostvarili, Kosovo tako olako ignoriše naše savjete. SAD su spremne da pomognu i podrže Kosovo u postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji se bazira na međusobnom priznanju, koji je trajan, koji može biti sproveden i koji donosi korist objema stranama. U posljednjih dvadeset godina, ovaj cilj je bio neostvariv. Iako je to i dalje teško, ovo je put kojim treba poći kako bismo postigli bezbjednu i prosperitetnu budućnost. Naša namjera je da osiguramo da Srbija i Kosovo djeluju na odgovoran način kako bi proces dijaloga ponovo otpočeo. Prvi korak ka ovom putu je suspenzija odluke o taksama. Dok to ne učinite, ne možemo naše odnose vratiti na prethodni, zavidni nivo."

pismo

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je danas da neće povući odluku o taksi na srpske proizvode, sve dok ne budu regulisani odnosi Beograda i Prištine, bez obzira na međunarodne pritiske.

(Vijesti.ba)

 


Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još