Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 19:45h BiH - Manifestacija u Vijećnici

Iranska kultura pred sarajevskom publikom

Iranska kultura pred sarajevskom publikom
Muzika, kaligrafija, drvorez i grnčarija bit će u fokusu manifestacije ''Dani kulture Irana'' koja je otvorena večeras u sarajevskoj Vijećnici, a u okviru koje će iranska kultura biti predstavljana četiri dana.

Manifestacija je počela koncertom tradicionalne iranske muzike i otvaranjem izložbe kaligrafskih radova i iranskih rukotvorina.
 
Ambasador Islamske Republike Iran u BiH Mahmud Hajdari je podsjetio na višestoljetnu vezu BiH i Irana.
 
- Duboke kulturološke sličnosti među narodima Irana i BiH, čiji korijen potječe iz ranijih stoljeća, stvorile su pretpostavke za kulturne, umjetničke i naučne razmjene, ali i omogućile osnove za jačanje privrednih i političkih relacija dviju država - kazao je Hajdari.
 
Konzul za kulturu u iranskoj ambasadi Hossein Nouri također je naglasio da je ova kulturna manifestacija plod višestoljetne saradnje Irana i BiH naglašavajući da Iran ima kulturu kojom gradi civilizaciju te da takvim jezikom razgovara sa građanima svijeta.
 
Izrazio je nadu da će Iran biti u prilici da ugosti bh. kulturu na ovaj način.
 
Uime Ministarstva civilnih poslova BiH Amira Redžić zahvalila je za gostovanje te izrazila zadovoljstvo da su veze dviju država sačuvane i nastavljene. Podsjetila je da je Iran među prvim državama koje su priznale nezavisnost BiH.
 
Manifestacija će biti nastavljena sutra, na Akademiji likovnih umjetnosti gdje će biti upriličena predavanja i radionice, a u Centru za kulturu Dobrinja bit će upriličena ''Noć uz iransku tradicionalnu muziku''.
 
Aktivnosti će biti održane i u Tuzli, a otvaranje je najavljeno za 14. februar, u Bosanskom kulturnom centru.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!