Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 17:42h BiH - Vijeće ministara BiH

Digitalizacija i modernizacija javne uprave

Digitalizacija i modernizacija javne uprave
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine većinom glasova danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije sa oznakom „EI“, kao potvrdom određene usklađenosti sa legislativom Evropske unije u ovoj oblasti.

Uz približavanje standardima koji važe u Evropskoj uniji, ovim prijedlogom zakona žele se pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi.
 
Uspostavljanjem e-Servisa ostvarit će se bolja komunikacija poslovnih subjekata, državne uprave i građana, uz smanjenje troškova poslovanja. To će doprinijeti uštedama, smanjenju sive ekonomije i korupcije. Istovremeno, omogućit će se građanima, poslovnim i drugim subjektima da svoje obaveze ili zahtjeve prema upravi obavljaju na što efikasniji način, uz minimalne troškove i broj fizičkih kontakata sa organima uprave, i to putem više različitih elektronski baziranih kanala za isporuku servisa.
 
Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!