Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 17:40h Svijet - Madrid

Sanchez priznao da podrška budžetu zavisi od katalonskih separatista

Sanchez priznao da podrška budžetu zavisi od katalonskih separatista
Španski premijer Pedro Sanchez priznao je u utorak kako sumnja da će njegova vlada biti u stanju da pridobije dovoljnu podršku za usvajanje nacionalnog budžeta.

Manjinska vlada pod vodstvom Socijalista treba podršku još nekoliko stranaka, među kojima i katalonskih separatista, u početnom glasanju o budžetu u srijedu. Separatisti i desničarske stranke saopćili su da će glasati protiv.
 
- Desničari i separatisti glasat će protiv budžeta koji pomaže socijalnim ciljevima. Oboje žele istu stvar: Kataloniju koja je podijeljena i Španiju koja je podijeljena - objavio je Sanchez u tweetu.
 
Ukoliko budžet bude usvojen u prvom čitanju, nakon toga ulazi u drugu fazu rasprava i amandmana na konkretna polja javne potrošnje.
 
Otvaranje parlamentarne rasprave o budžetu podudara se s početkom suđenja u Vrhovnom sudu Španije u kome se 12 katalonskih separatista suočava s optužbama zbog njihove uloge u pokušaju  secesije iz 2017. godine, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)
 


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!