Utorak 19.02.


12.02.2019. / 17:34h BiH - Sastanak u Tuzli

Hagelberg: Efikasniji rad sudova rezultira većim povjerenjem građana

Hagelberg: Efikasniji rad sudova rezultira većim povjerenjem građana
Efikasniji rad sudova i njihova trasparentnost koja rezultira većem povjerenju građana bile su neke od tema razgovora ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini Andersa Hagelberga s Muhamedom Tulumovićem, predsjednikom Općinskog suda u Tuzli.

Stabilan sudski sistem i veća doza povjerenja građana u njihov rad temelji su stabilnog društva, rekao je ovom prilikom ambasador Hagelberg.
 
Razgovarali su i o projektima koji se realiziraju u saradnji s Vladom Švedske. Jedan od tih projekata je i izgradnja zgrade Općinskog suda Tuzla. 
 
Istaknuo je da je u okviru projekta došlo do identifikacije metode na koji način se rad u sudovima može poboljšati i reorganizirati, kako bi bio efikasniji.
 
Govoreći o efikasnosti sudstva, ambasador je kazao da se ti problemi u najvećoj mjeri odnose na zaostatke predmeta u BiH. Istakao je da su u okviru svog rada, dali dobar doprinos rješavanju tog problema.
 
Općinski sud u Tuzli je dio Projekta unapređenja efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini koji implementira Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, a koji se provodi uz podršku Vlade Švedske. Projekat je realiziran dvije godine na građanskom odjeljenju ovog suda.
 
- Na osnovu postignutih rezultata, proširen je projekat u još šest sudova u BiH - kazao je predsjednik Općinskog suda u Tuzli Muhamed Tulumović koji je izrazio zadovoljstvo što su bili dio tako važnog projekta i što su nastavili njegovu implementaciju.
 
Dodao je da će taj projekt biti proširen i na druga odjeljenja tog suda, te da se radi o delegiranju administrativnih poslova na nesudsko osoblje, odnosno na sudijske asistente i pripravnike-volontere.  
 
Razgovaralo je i o projektu izgradnje zgrade Općinskog suda koju u saradnji sa EU pomaže Švedska vlada. Zgrada bi, prema riječima predsjednika Tulimovića trebala biti završena do jeseni.
 
Ambasador Švedske u BiH sastao se danas i sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem sa kojim je razgovarao o problemu aerozagađenja i načinima rješavanja tog problema kroz konkretne projekte koje bi pomogla Vlada Švedske, konkretno kroz projekte energetske efikasnosti u javnim zgradama.
 
Ambasador Hagelberg smatra da je realizacija takvog projekta moguća, ali da je očigledno potrebno poboljšanje kada je u pitanju Termolektrana u Tuzli.
 
Gradonačelnik Imamović kazao je da će davati i poticaje za utopljavanje zgrada te da će takve projekte proslijediti Vladi Švedske i UNDP-u.  
 
Javni poziv za utopljavanje objekata u Tuzli, ukupne vrijednosti pola miliona maraka, bit će raspisan do proljeća.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!