Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 17:32h Regija - Jasan stav Prištine

Haradinaj za bezuslovni dijalog i uslovno ukidanje taksi

Haradinaj za bezuslovni dijalog i uslovno ukidanje taksi
Kosovski premijer Ramush Haradinaj priznao je da su SAD, odnosno američki ambasador Philip Kosnett, ponovo jutros zatražili ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, te je ponovio da nema sankcija koje bi Prištinu na to mogle natjerati bez priznanja nezavisnog Kosova od Beograda.

Haradinaj je ranije danas objavio na svom Facebooku da je, kako je naveo, bio na redovnom radnom sastanku sa ambasadorom Kosnettom ne pominjući ni riječju ponovljeni zahtjev SAD-a za ukidanje taksi, prenio je Tanjug.
 
Na konferenciji za novinare, nakon sjednice vlade, Haradinaj je potvrdio ponovni zahtjev SAD-a za ukidanje taksi, te je ponovio da se to neće dogoditi bez prethodno postignutog sporazuma o priznanju kosovske nezavisnosti od Beograda.
 
Prištinski Zeri je prenio da je Haradinaj rekao da "nema tih sankcija koje bi mogle prisiliti Kosovo da ukine takse nametnute na srpske proizvode".
 
"Uvjeravam vas da takse mogu ostati beskonačno, vječno, dok se ne riješi problem Kosova i Srbije. Nema tih sankcija koje nas mogu prisiliti da ih ukinemo, bilo od nacionalnih ili drugih organizacija", rekao je Haradinaj.
 
Ocijenio je da je ponovljeni poziv SAD za suspenziju taksi, koji mu je iznio danas ambasador Kosnett, "jasna pozicija State Departmenta", koju oni sugeriraju da bi se otvorio put nastavku dijaloga.
 
"To je jasan stav Amerike. Također smo razgovarali o drugim temama", izjavio je Haradinaj nakon sjednice vlade.
 
Ponovio je da je stav Prištine jasan.
 
"Naša pozicija je jasna. Ja također želim da takse budu ukinute, ne samo suspendovane, ali je to vezano za priznavanje", naveo je i dodao da smatra da je dijalog sa Beogradom započet ranije i nastavak tog procesa, kaže, ne treba da bude ničim uslovljen.
 
Takse su po njemu nešto drugo i njegov uslov za njihovo ukidanje je "postizanje sporazuma o priznanju Srbije i Kosova".

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!