10°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

14.03.2019 / 13:06 Politika - Naučno-stručni skup u Neumu

Čović i Plenković o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH

Čović i Plenković o izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH
Foto: Vijesti.ba
„Evropski ustav za BiH" naziv je naučno-stručnog skupa s međunarodnim učešćem koji se danas i sutra održava u Neumu.

Organizatori ovog skupa su Sveučilište u Mostaru i Rektorski zbor Republike Hrvatske.

Cilj skupa je, kako je to istakao rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, je traženje rješenja za bolji put BiH u euroatlantskim integracijama.

- Mi polazimo od toga da BiH može biti bolje uređena, da može unutar svog Ustava unijeti nova rješenja evropskih vrijednosti. S te strane, kao organizator, ponudili smo platformu za dijalog da naučnici, stručnjaci, pa i političari razgovaraju o tome, daju svoje viđenje i viziju, a da bi potencijalno politika iz toga mogla izvlačiti nove ideje dizajniranja i političkih i pravnih odluka koje će ovu zemlju činiti jačom, više evropskom i boljom za svakog građanina, za njene narode i manjine - kazao je rektor Tomić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović kaže da će se puni učinak konferencije vidjeti sutra u njenim zaljučcima.

- Mi u BiH, kad je u pitanju HNS i politički život, i političke i izvršne i zakonodavne vlasti, pa i među Hrvatima, radimo paralelno na tri stvari: jedna je naš euroatlantski put, čiji smo snažni predvodnici; druga stvar je unutarnja stabilnost, kako ekonomska, socijalna, pravna i sigurnosna; a treća je osigurati da tri konstitutivna naroda kroz legitimne predstavnike mogu ostvariti ova dva prethodna cilja - rekao je Čović.

Paralelno, kako je istakao, ova konferencija treba pomoći primarno oko toga kako osigurati što kvalitetnija rješenja u izbornom zakonodavstvu, „da osiguramo konstitutivnost i legitimnost zastupanja na svim administrativnim razinama, ali i stvoriti ambijent za izmjenu ključnog dokumenta BiH - Ustava, kako bi ubrzali naš euroatlantski put“.

- Poseban zadatak najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda - hrvatskog naroda je da budemo predvodnici tih procesa i da zajedno s partnerima iz bošnjačkog i srpskog naroda i svima drugima, osobito predstavnicima međunarodne zajednice, promoviramo ove vrijednosti. Siguran sam da će sutrašnji zaključci biti odraz naših želja i svega onoga što smo planirali - poručio je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglašava da će neumska konferencija poslužiti za iznalaženje mogućih rješenja za kvalitetnije ustrojstvo BiH.

- Ovdje dolazim kao predsjednik Vlade Hrvatske, zemlje koja je prijatelj BiH, zemlje koja želi pomoći BiH na njenom evropskom putu, zemlje koja respektira i Bošnjake, i Hrvate, i Srbe, i sve građane BiH, i želimo da budemo ona država koja će pomagati, ubrzavati i olakšavati evropski put BiH. U tome imamo vlastito iskustvo, želimo da naš napor u saradnji sa vlastima BiH omogući što bolje i brže reforme, kvalitetno mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo, a da na Samitu EU i država JI Evrope, koji će dogodine biti održan u maju Zagrebu, za vrijeme hrvatskog predsjedavanja EU, zajednički pokušamo napraviti svojevrsni plan, prijedlog brže institucionalne dinamike u odnosima BiH i EU - kazao je Plenković.

U tom procesu, kako je rekao, Hrvatska se zalaže se za jednoakopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH.

- Stoga, slijedeći razmišljanje predsjednika HNS-a, smatramo da bi se provedbom presuda Ustavnoga suda BiH i političkim dogovorom, prije svega stranaka, ali i institucija, mogla iznaći rješenja za kvalitetan i pravičan Izborni zakon na temelju kojeg će se svi konstitutivni narodi osjećati i dobro i ravnopravno u svim institucijama BiH, a mi ćemo nastaviti s jačanjem naših gospodarskih odnosa, trgovinske razmjene, ulaganja, prometnim povezivanjem i svim onime što neraskidivo veže naše dvije prijateljske zemlje - dodao je Plenković.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo