Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 13:05h BiH - U organizaciji MVTEO BiH

U Sarajevu sutra sastanak o regulatornom okviru za uvoz novih i električnih vozila

U Sarajevu sutra sastanak o regulatornom okviru za uvoz novih i električnih vozila
Konsultativni sastanak o Prijedlogu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih automobila do 31.12.2019., pripremljene u cilju stvaranja boljeg regulatornog okvira za uvoz novih, a posebno automobila na električni pogon, bit će održan sutra u Sarajevu, u organizaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Mirko Šarović organizirao je sastanak nadležnih institucija, komorskog sistema i udruženja,  kako bi se stručna javnost uključila u izradu što kvalitetnijeg propisa i kako bi Bosna i Hercegovina  što efikasnije odgovorila na ubrzane promjene koje se dešavaju na svjetskom tržištu, gdje se broj električnih automobila iz godine u godinu udvostručuje – saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Stvaranje uslova za uvoz ovih automobila posebno je važno s aspekta smanjenja zagađenja.

Iz Ministarstva podsjećaju da je BiH na prvom mjestu u Evropi po broju smrtnih slučajeva uzrokovanih zagađenjem vazduha, a procjenjuje sa da 30 posto zagađenja dolazi iz izduvnih gasova automobila.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!