Utorak 19.02.


12.02.2019. / 12:13h Ljepota i Zdravlje - Istraživanje

Brza hrana povećava rizik od fatalnih bolesti

Brza hrana povećava rizik od fatalnih bolesti
Konzumiranje brze hrane kao što su burgeri, zašećerene cerealije i pice povećaju rizik od obolijevanja od fatalnih bolesti, piše "Dejli mejl".

U najnovijem istraživanju pariskog Univerziteta Sorbona, koje je obuhvatilo 45.000 sredovječnih osoba, utvrđeno je da konzumiranje previše burgera, pica, biskvita i kolača može da vam skrati život.

Smrtni ishodi od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti povezani su sa konzumiranjem "ultra-obrađene hrane".

Ta problematična hrana uključuje čips, bijeli hljeb, gotova jela, kobasice, zašećerene cerealije i gazirana pića, u suštini svi proizvodi koji uključuju industrijski postupak.

List piše da ova vrsta hrane čini polovinu ishrane prosječnog Britanca, i to u mnogo većem obimu nego u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji, i ta hrana ubija prerano.

Brza hrana sadrži veliku količinu masnoće, zasićene masti i šećera, kao i kontroverzne aditive kao što su natrijum nitrat i titanijum oksid.

Prethodna istraživanja su utvrdila da je ova hrana bogata masnoćama, a siromašna vlaknima i da izaziva visok pritisak i rak.

Takođe, vještački zaslađivači, koji su prisutni u brzoj hrani, povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja koji su glavni uzroci preuranjene smrti.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!