Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 11:23h BiH - Sastanak sutra u Sarajevu

Tri godine programa "Horizontal Facility" u BiH

Tri godine programa
Treći sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility“ za zapadni Balkan i Tursku, bit će održan sutra u Sarajevu.

Tokom sastanka, bit će predstavljena postignuća svih projekata koji se provode u okviru „Horizontal Facility“, naročito u oblasti antidiskriminacije, reforme zatvora, obrazovanja i zaštite nacionalnih manjina.

Ukupna sredstva dodjeljena Bosni i Hercegovini kroz taj program je 2,7 miliona eura.

Značajni rezultati su postignuti u više oblasti - ojačani su kapaciteti Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava i sudova u BiH za sprečavanje i borbu protiv diskriminacije zahvaljujući mehanizmu za prikupljanje podataka o zločinima iz mržnje i slučajevima diskriminacije, koji su sad dostupni u okviru jedinstvene baze podataka. Kapaciteti zatvorskih i policijskih službenika su takođe ojačani kako bi prilagodili svoje radne metode evropskim standardima koji su usmjereni na rehabilitaciju zatvorenika, umjesto njihovog kažnjavanja.

Sastanku će prisustvovali predstavnici institucija koje su direktno uključene u provođenje programa, poput Ministarstva pravde na državnom nivou i nivou entiteta, Institucije ombudsmena/ombudsmana za ljudska prava, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i Ministarstva civilnih poslova - najavljeno je iz Ureda Vijeća Evrope.

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!