Nedjelja 24.02.


12.02.2019. / 09:08h Svijet - Sastanak trajao dva sata

Američki Kongres postigao okvirni sporazum o finansiranju granica

Američki Kongres postigao okvirni sporazum o finansiranju granica
Zastupnici u američkom Kongresu, koji sudjeluju u pregovorima o novom budžetu za finansiranje granične sigurnosti, izjavili su da su postigli okvirni sporazum kako bi pokušali spriječiti novu blokadu vlade, prenose agencije.

- Postigli smo okvirni dogovor o finansiranju programa granične sigurnosti do 30. septembra - kazao je novinarima Richard Shelby, republikanski senator. 

Shelby nije rekao hoće li Donald Trump dobiti tražena sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom. Izvor u američkom Kongresu, koji je želio ostati anoniman, otkrio je da je sporazumom odobrena 1,21 milijarda eura za izgradnju nove ograde duž južne granice SAD.

Cifra je približno jednaka onoj koliko je Kongres alocirao prošle godine i daleko ispod onoga što je Tramp tražio.

Prema istom izvoru, sredstva nisu namijenjena za izgradnju zida koji Tramp najavljuje otkad je ušao u kampanju za predsjedničke izbore 2016. 

Na pitanje je li Trump stavio svoj potpis na dogovor, Shelby je naglasio kako pregovarači "razgovaraju s predstavnicima Bijele kuće" te kako se nada i vjeruje da bi predsjednik mogao podržati sporazum.

U Washingtonu je sastanak grupe zastupnika koji vode pregovore trajao dva sata. 

Cilj je bio da se postigne dogovor kako bi imali dovoljno vremena da prijedlog prođe kroz Predstavnički dom i Senat te dobije Trumpov potpis do petka, kada ističe finansiranje odjela za državnu sigurnost, ministarstva pravosuđa i drugih federalnih agencija.

(Vijesti.ba / Avaz)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!