Sarajevo 1 °C Utorak 19.02.


11.02.2019. / 15:18h BiH - Vrijeđanje žrtava

Srebreničanke ogorčene zbog formiranja nove komisije za Srebrenicu

Srebreničanke ogorčene zbog formiranja nove komisije za Srebrenicu
Predstavnice Udruženja "Žene Srebrenice" koje su se i ovog 11. u mjesecu okupile u Tuzli, izrazile su ogorčenost odlukom Vlade Republike Srpske o formiranju međunarodne komisije koja treba utvrditi stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji.

Ni nepovoljne vremenske prilike nisu omele žene, majke i sestre žrtava genocida u Srebrenici da se okupe u namjeri da ponovo zatraže pravdu za najmilije, ali su ovoga puta naglasile da ovakva odluka entitetske vlade vrijeđa žrtve i minimizira odgovornost za presuđeni genocid.
 
Za predsjednicu Udruženja građana "Žene Srebrenice" Hajru Ćatić nije problem ispitivanje činjenica, ali podsjetila je da će se ispitivati činjenice od 1992. do 1995. godine, a u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice su žrtve iz 1995. godine, jer je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija.
 
- Još uvijek se traži oko 1.300 nestalih, ali ako pogledamo od 1992. godine tu je više od 3.000 poginulih do 1995. godine - podvukla je Ćatić.
 
Ipak, poručila je da u Memorijalni centar u Potočarima niko iz te komisije neće biti u mogućnosti ući, najavljujući da će se na tom mjestu okupiti na stotine žena koje će im onemogućiti ulazak.
 
Poražavajuća činjenica je, kažu okupljene, i to što su komisiji, između ostalih, takozvani eksperti iz Izraela, Kine, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država, ali u isto vrijeme potcrtavaju da su zločini koji se namjeravaju negirati dokazani pred međunarodnim i domaćim sudovima.
 
Potpredsjednica Udruženja građana "Žene Srebrenice" Nura Begović ističe da Bosna i Hercegovina ima Institut za nestale osoba koji radi na nivou države, a postoje sve druge potrebne institucije, sudovi i zakoni zbog čega je upitala čemu osnivanje takvih komisija.
 
"Žene Srebrenice" podsjetile su ponovo na sve žrtve genocida u Srebrenici i nestale članove porodica za kojima još tragaju i traže pravdu, a u znak podrške danas su im se u protestnoj šetnji pridružile članice Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

 

(Vijesti.ba / FENA)
 


Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
Prikaži još