Sarajevo 1 °C Utorak 19.02.


11.02.2019. / 13:57h Kultura - Na sceni 30 malih umjetnika

Dječija baletna predstava 'Mali maslačak' 13. februara u Centru kulture i mladih

Dječija baletna predstava 'Mali maslačak' 13. februara u Centru kulture i mladih
Dječija baletna predstava "Mali maslačak" kompozitora Josefa Bayera i Johanna Straussa bit će premijerno izvedena 13. februara u JU Centar kulture i mladih (CKM), a na sceni će 30 malih umjetnika od tri do 13 godina publici prenijeti najljepšu bajku.

Cilj projekta, kako su danas na konferenciji za medije istakli direktor CKM-a Armin Omerović i koreograf i režiser predstave Brižita Karabašić, je približiti djeci baletnu umjetnost koja spada među najzahtjevnije i najsloženije.
 
- Suština edukativne predstave je da djeca pokazuju umjetnost djeci. Svi kvaliteti koji su važni za odrastanje mladih ljudi ukomponirani su u predstavi - kazao je Omerović i dodao da ga raduje što je scena CKM-a puna u posljednje vrijeme.
 
Projekt je namijenjen djeci od tri do pet godina i učenicima osnovnih škola od prvog do petog razreda, a kako je Karabašić pojasnila, predstavom žele približiti baletnu umjetnost koja je zanemarena.
 
- Balet je priča pokretom. Kroz ove predstave stvaramo publiku da jednoga dana odemo do Narodnog pozorišta i odgledamo kvalitetne baletne predstave i razumijemo ono što gledamo - kazala je ona.
 
Mladim balerinama, koje igraju u predstavi glavne uloge, Sari Čengić - cvrčak, Lani Budalici - maslačak, Sarah Žgalj - leptir, ovo je prva i za njih jako značajna uloga. Kažu da su vrijedno radile na pripremama za predstavu i jedva čekaju premijeru, jer su odrastale uz "Malog maslačka".
 
S obzirom na to da baletna umjetnost gotovo da i nije zastupljena u vaspitno-odgojnim programima vrtića i škola Kantona Sarajevo, pa i BiH, predstava će biti izvedena za  ciljanu publiku, vrtiće i škole.
 
Asistent koreografa je Dejana Zilić, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Narda Nikšić.
 
Pokrovitelj projekta je Općina Centar, u produkciji JU CKM.

 

(Vijesti.ba / FENA)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!