22°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 20:00 Intervjui - Joško Klisović za Vijesti.ba

Žalosno je da crkva iz Koruške mora objasniti ustašizaciju Bleiburga

Žalosno je da crkva iz Koruške mora objasniti ustašizaciju Bleiburga
Joško Klisović / Vijesti.ba
Žalosno je da smo se doveli u situaciju da nam Katolička crkva iz Koruške mora objasniti da su vjerski obredi tijekom komemoracija bleiburške tragedije zloupotrebljavani u političke svrhe i za promoviranje ustaških obilježja, a time i fašističkog svjetonazora.

Rekao je ovo u intervjuu za Vijesti.ba potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske (SDP) Joško Klisović.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kako komentirate odluku Katoličke crkve u Koruškoj da zabrani održavanje mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga 18. maja?

KLISOVIĆ: Katolička crkva u Koruškoj procijenila je da ukupna slika manifestacije na Lojbaškom polju šteti ugledu Katoličke crkve i može upućivati na nedostatak distance prema fašizmu i fašističkom svjetonazoru. Crkva također ne želi sudjelovati u instrumentalizaciji jedne mise u političke svrhe, te u selektivnom tumačenju povijesti. Ovdje se, dakle, ne radi o uskraćivanju prava na misu, nego o sprečavanju zloupotrebe vjerskog obreda u političke svrhe i za promoviranje ustaških obilježja, a time i fašističkog svjetonazora.

Žalosno je da smo se doveli u situaciju da nam to mora objasniti Katolička crkva iz Koruške. Bilo bi puno bolje da smo sami reagirali na isti način čim su se prvi puta pojavila ustaška obilježja na komemoraciji. Da se tada nedvosmisleno osudilo isticanje ustaških obilježja, i od strane države i crkve, i time uputila poruka da nisu dobrodošla na misi, tj. komemoraciji, a iz razloga koje navodi Katolička crkva u Koruškoj, tada ne bi niti bilo potrebe za ovakvom odlukom Koruške crkve.

Da li, po Vašem mišljenju, iza ovakve odluke austrijske crkve stoji papa Franjo i Vatikan, i kakva se na taj način šalje poruka Hrvatskoj?

KLISOVIĆ: Ne znam pouzdano stoji li iza ovog stava Katoličke crkve u Koruškoj papa Franjo, ali ne bih se začudio da mu je to razmišljanje blisko. Bude li unutar Crkve oko ovog pitanja rasla napetost, možda i to saznamo.

Može li se ovakva odluka protumačiti kao prvi službeni korak koji bi mogao voditi ka definitivnom gašenju komemoracije u Bleiburgu?

KLISOVIĆ: Odluka Katoličke crkve u Koruškoj nije službena odluka austrijskih državnih vlasti, pa je ne bih dovodio u kontekst zabrane komemoracije na Lojbaškom polju. No, ova je odluka zasigurno potakla raspravu u Hrvatskoj o tome kako i gdje se trebaju obilježavati ljudska stradanja iz tog razdoblja hrvatske povijesti. U tom kontekstu sve su jači glasovi da se komemoracija preseli u Hrvatsku ili Sloveniju, u kojoj je najveći broj ljudi tijekom pokušaja da se domogne Austrije i ubijen. Tada će hrvatske ili slovenske vlasti trebati odrediti granicu gdje završava legitimni vjerski obred za stradale, a gdje počinje politička manipulacija vjerskim obredom u svrhu promoviranja zločinačkih režima i ideologija. Austrijanci su nam markirali referentnu veličinu tj. demokratski standard.

Je li se u prošlosti malo i pretjeralo s obilježavanjem bleiburške tragedije veličanjem ustaških, nacističkih i drugih zločinačkih režima?

KLISOVIĆ: Za moj ukus da. A sada je jasno i za ukus Katoličke crkve u Koruškoj, kao i za ukus austrijskih vlasti koje su kriminalizirale javno isticanje fašistička i ustaških obilježja i za to propisale kazne, koje su uredno naplaćivale prošle godine tijekom održavanja komemoracije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo