13°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

12.03.2019 / 20:00 BiH - Mirsad Tokača za Vijesti.ba

Partnerstvo s Kinezima koji negiraju genocid je ponižavanje Bošnjaka

Partnerstvo s Kinezima koji negiraju genocid je ponižavanje Bošnjaka
Foto: Vijesti.ba
Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) Mirsad Tokača kazao je za Vijesti.ba kako se iz moralnih razloga nije smjela donijeti odluka o dodijeljivanju dozvole za izgradnju Bloka 7 u Tuzli Kinezima.

"Ja bih to problematizirao i iz perspektive uopće potrebe da se fosforna goriva nastavljaju koristi u BiH i da se zagađuje okolina i uvoze zastarjele kineske tehnologije. To je jedna dimenzija, a druga je ova moralna.  Svugdje postoji ono što se zove pozitivna diskriminacija. Ako postoji neke vrsta pozitivne diskriminacije, ova bi bila neupitna, da se spriječe oni koji imaju svoj neprijateljski stav prema ovoj zemlji. Negirati genocid ili se svrstati među one koji staju na stranu da se spriječi donošenje rezolucije UN-a o osudi genocida, pripadaju onima koji su zapravo neprijatelji ove zemlje", kaže Tokača.

On kaže kako je ekonomija uvijek bila povezana s politikom, te da tako treba gledati i na ovu situaciju.

"Naravno, neko će reći da ekonomiju ne treba miješati sa politikom, a, zapravo, uvijek je ekonomija bila dio politike. Bila je dio pritisaka, sjetimo se međunarodnih sankcija Srbiji i svega onoga što je prethodilo u vremenu agresije na BiH. Dakle, i ovo što se događalo sa Kinezima kada su se pridružili Rusima i onim nekim marginalnim zemljama da blokiraju rezoluciju pripada tome", smatra on.

Tokača smatra kako se ovdje ne radi samo o krahu bošnjačke politike.

"Ja bih rekao prije svega bosanske politike, jer nisu samo Bošnjaci ti koji trebaju da brane istinu o genocidu. Postoje i građani. Jednostavno, postoji moralna dimenzija cijelog problema i bez obzira ko ste. Ako je neprihvatljivo da se negira i relativizira Holokaust, ako govorimo o genocidu nad Armenima, iako nema sudske presude, a znamo da se on desio bez obzira na to što je nema, onda šta kazati kad imate sudske presude dva najveća međunarodna suda", podsjeća Tokača.

Direktor IDC-a smatra kako je odluka da se dodijeli garancija kineskoj banci za kredit od 614 miliona eura ponižavajuća.

"Mislim da je to ponižavajuće za odlazeću strukturu vlasti i da se to nije smjelo dogoditi, jer mogla se preispitati cijela odluka i iz ekonomske sfere, ekološke, a da ne govorim o ovoj moralno - političkoj kada se radi o genocidu nad Bošnjacima, ne samo u Srebrenici, nego generalno o genocidu nad bošnjačkim i bosanskim narodom", ističe Tokača.

Mirsad Tokača zaključuje kako se moralo voditi računa i da postoji hiljadu razloga da se ova odluka preispita.H.LJ

(Vijesti.ba)

Izdvajamo