Sarajevo 1 °C Utorak 19.02.


11.02.2019. / 12:04h Regija - Šef srpske diplomatije

Dačić: Pogodan trenutak za pomak u rješavanju pitanja Kosova

Dačić: Pogodan trenutak za pomak u rješavanju pitanja Kosova
Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je sada pogodan momenat na međunarodnom planu da se naprave pomaci u rješavanju pitanju Kosova jer kako je rekao, pitanje je kako će se situacija odvijati u SAD nakon sljedećih predsjedničkih izbora.

Gostujući na televiziji Pink, on je kazao da treba iskoristiti ovo vrijeme za postizanje dogovora o Kosovu jer kako je rekao, moguće je da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša po nas".

"Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Klintonova. Pitanje je koliko bi povratak Bajdena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas", rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, lideri kosovskih Albanaca čekaju da se takve promjene dogode.

"Za nas je i to opcija ali mislim da nikada neće uspjeti da postanu član Interpola, Uneska, a da ne govorim o članstvu u UN", rekao je Dačić i izrazio uvjerenje da će veoma brzo manje od polovine broja članica UN priznavati Kosovo kao nezavisnu državu.

Komentarišući oprečne izjave kosovskih lidera o mogućem razgraničenju, Dačić je ocijenio da je riječ o "kakofoniji, raznoglasju šumova koji dolaze iz Prištine sa ciljem da se ne donese bilo kakvo rješenje".

"Oni nisu očekivali da će biti ovako jaki pritisci iz međunarodne zajednice da ukinu takse. Mislim da SAD neće zbog toga uvoditi sankcije Prištini ali su najavili restrikcije u vojno-bezbjednosnoj saradnji", rekao je Dačić.

Govoreći o napadu na vaterpoliste Crvene zvezde u Splitu, ministar je ocijenio da je taj incident posljedica antisrpske atmosfere u Hrvatskoj.

"Takva atmosfera postaje konstanta hrvatske politike. Mislim da se ovako nešto nikada nije desilo u Srbiji, i to je ta velika razlika. Zato je odgovornost na ljudima koji vode vode državu, političke stranke, koji stvaraju javno mnijenje da osuđuju nasilje, a ne da stvaraju atmosferu linča", naveo je Dačić.


(Vijesti.ba)


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!